- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
Στόχος η αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες
Τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζουν παγκόσμια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της αυξανόμενης μάστιγας της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό.
Την πρωτοβουλία «Verified» (Επιβεβαιωμένο) για την καταπολέμηση της αυξανόμενης μάστιγας της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19, ανακοίνωσαν πως εγκαινιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως την προσδιορίζει ο ΟΗΕ, είναι η αύξηση του όγκου και της πρόσβασης σε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες.
«Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε τον ψηφιακό μας χώρο σε αυτούς που διακινούν ψέματα, φόβο και μίσος», κατέστησε με σαφήνεια ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία. «Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται στο διαδίκτυο, σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και από στόμα σε στόμα. Οι δημιουργοί της χρησιμοποιούν έξυπνες μεθόδους δημιουργίας και μετάδοσης της παραπληροφόρησης. Για την αντιμετώπισή της, επιστήμονες και οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες που ο κόσμος μπορεί να εμπιστεύεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Αναλυτικότερα, η πρωτοβουλία «Verified» του Τμήματος Παγκόσμιας Επικοινωνίας του ΟΗΕ, θα παρέχει πληροφόρηση γύρω από τρεις τομείς:
- Επιστήμη, για τη σωτηρία ζωών.
- Αλληλεγγύη, για την ενίσχυση της τοπικής και παγκόσμιας συνεργασίας.
- Λύσεις, για τη στήριξη των πληθυσμών που έχουν πληγεί.
Επίσης, θα ενημερώνει για τις προσπάθειες ανάκαμψης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και λαμβάνουν υπόψη τις αιτίες της φτώχειας, της ανισότητας και της πείνας.
Ο ΟΗΕ καλεί τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να εγγραφούν σε αυτή την πρωτοβουλία του και να γίνουν «Εθελοντές Πληροφόρησης», κοινοποιώντας αξιόπιστες πληροφορίες και κρατώντας τις οικογένειες και τις κοινότητές τους ασφαλείς. Οι εθελοντές θα είναι οι πρώτοι που θα παρεμβαίνουν ψηφιακά, θα λαμβάνουν καθημερινά εξακριβωμένο περιεχόμενο κατάλληλο για κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με απλά, πειστικά μηνύματα που είτε θα καταπολεμούν άμεσα την παραπληροφόρηση είτε θα συμπληρώνουν τα κενά πληροφόρησης, επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει ότι το Τμήμα Παγκόσμιας Επικοινωνίας του ΟΗΕ θα συνεργαστεί με υπηρεσίες του ΟΗΕ σε όλον τον κόσμο, διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers), την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης με στόχο τη διάχυση αξιόπιστου και ακριβούς περιεχομένου. Επίσης, θα εργαστεί με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «για να ξεριζωθεί το μίσος και οι επιζήμιοι ισχυρισμοί σχετικά με τον COVID-19».
«Σε πολλές χώρες η παραπληροφόρηση που διαχέεται στα ψηφιακά μέσα παρεμποδίζει το έργο της δημόσιας υγείας και προκαλεί ανησυχία. Αυτές είναι πολύ ανησυχητικές προσπάθειες που εκμεταλλεύονται την κρίση για να προωθήσουν τον τοπικισμό ή να στοχοποιήσουν μειονοτικές ομάδες. Θα μπορούσαν να χειροτερεύσουν όσο αυξάνεται η πίεση στις κοινωνίες και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αρχίζουν να γίνονται αισθητές» δήλωσε σχετικά η Μελίσα Φλέμιγκ, βοηθός γενική γραμματέας για την παγκόσμια επικοινωνία του οργανισμού.
Η πρωτοβουλία Verified φιλοδοξεί «να αντιμετωπίσει αυτή την τάση με τη δημιουργία αισιόδοξου περιεχομένου που θα παρουσιάζει τοπικές δράσεις ανθρωπισμού, τη συνεισφορά των προσφύγων και των μεταναστών και θα υποστηρίζει την ανάγκη της παγκόσμιας συνεργασίας».
Η πρωτοβουλία αυτή, όπως γνωστοποιείται, «είναι μια συνεργασία με την Purpose, μίας από τις κορυφαίες οργανώσεις κοινωνικής κινητοποίησης στον κόσμο και υποστηρίζεται από το ίδρυμα ΙΚΕΑ και το Luminate».
Περισσότερες πληροφορίες για το Verified και πώς μπορεί κάποιος να γίνει Εθελοντής Πληροφόρησης στο ιστότοπο: https://www.shareverified.com/en
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Οι διαρρήκτες τους παράτησαν στον κήπο του μουσείου στην προσπάθειά τους να διαφύγουν
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.