Κοσμος

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ

«Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ/© EPA

Μετά την απειλή για διακοπή της χρηματοδότησης, ο Τραμπ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια μέρα μετά την απειλή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει αποχώρηση ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά. Οφείλουν να είναι πολύ πιο δίκαιοι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμπλακούμε μαζί τους άλλο» είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επιστολή του προς τον Π.Ο.Υ απείλησε ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο Οργανισμός δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Σημαντικός χρηματοδότης του Π.Ο.Υ οι ΗΠΑ

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του Π.Ο.Υ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Καρίσα Ετιέν αναφέρθηκε στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός και σημείωσε πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

«Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με όλους τους συμμάχους μας» είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων η Ετιέν. Και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και αναφέρθηκε στην πάνω από έναν αιώνα συνεργασία.

«Αυτή η αμοιβαία συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στη μελλοντική μας συνεργασία» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ