Κοσμος

Ισπανία: Θα γίνει ο κορωνοϊός η «ταφόπλακα» των ταυρομαχιών

Τι λένε οι εκτροφείς για την επιβίωσή τους και τι οι φιλοζωικές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταυρομαχία, Ισπανία
Κρίση λόγω κορωνοϊού στον κόσμο των ταυρομαχιών © EPA/FERNANDO VILLAR

Ο νέος κορωνοϊός στην Ισπανία απειλεί το μέλλον των ταυρομαχιών. Τι λένε οι εκτροφείς των ζώων και τι οι φιλοζωικές για τη νέα κατάσταση.

Για μήνες οι κτηνοτρόφοι και εκτροφείς προετοίμαζαν το έδαφος: άσκηση καθημερινή, βοσκή και η τελική επιλογή των καλύτερων ταύρων που θα μεταφέρονταν στις αρένες και τα φεστιβάλ της Ισπανίας. Και εκείνη τη στιγμή, λίγο δηλαδή πριν αρχίσει η σεζόν των ταυρομαχιών, εμφανίζεται στην Ιβηρική ο νέος κορωνοϊός, η χώρα μπαίνει σε lockdown και όλα παγώνουν. «Ήταν τρομακτικό», λέει στον βρετανικό Guardian ο Βικτορίνο Μαρτίν, εκτροφέας ταύρων για ταυρομαχίες, «Ο κορωνοϊός ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή», συμπληρώνει.  

Η καραντίνα ματαίωσε όλες τις εκδηλώσεις της χρονιάς, ο τομέας των ταυρομαχικών παρέλυσε. Στις 21 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο στην ισπανική πόλη Παμπλόνα ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, λόγω της πανδημίας οι διάσημες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Σαν Φερμίν στις αρχές Ιουλίου, στη διάρκεια των οποίων το κυνηγητό με τους αμολητούς ταύρους στους δρόμους της πόλης προσελκύει πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο .

Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν γιατί η ανατροφή ενός πρωταθλητή ταύρου κοστίζει 5.000 ευρώ όμως τώρα θα αναγκαστούν να πουλήσουν το κρέας τους έναντι 600 ευρώ. Ζήτησαν βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση. «Ο κλάδος των ταυρομαχιών είναι και θα είναι από τους πλέον πληγέντες σε αυτή τη δραματική κατάσταση που ζούμε», έγραψε στα social media ο εκτροφέας Καγετάνο Ριβέρα με αφορμή και την ακύρωση του φεστιβάλ του Σεν Φερμίν. Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις. Οι φιλοζωικές ειδικά μετά και το αίτημα για οικονομική βοήθεια υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί βοήθημα σε μία δραστηριότητα την οποία μάχονται να καταργήσουν. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί άνθρωποι και πολλές οικογένειες βασίζουν την επιβίωσή τους – έμμεσα ή άμεσα – από τον κόσμο των ταυρομαχιών», σημειώνει ο Ριβέρα.

Ταυρομάχος
Ταυρομάχος σε φεστιβάλ της Σαραγόσα © EPA/Javier Cebollada


Η απώλεια εισοδήματος στον εν λόγω εκτιμάται μέχρι στιγμής στα 700 εκ. ευρώ. «Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος. Την ίδια ώρα οι ταύροι χρειάζονται τροφή, φροντίδα και εργατικό δυναμικό για να τους προσέχει».

Εκτροφείς και διοργανωτές των ταυρομαχιών βρίσκονται σε συζητήσεις με τηλεοπτική δίκτυα για το ενδεχόμενο διενέργειας των ταυρομαχιών κεκλεισμένων των θυρών. «Ποια βιομηχανία μπορεί να επιβιώσει χωρίς εισόδημα για ενάμισι χρόνο ενώ τα έξοδα τρέχουν», αναρωτιέται ο Βικτορίνο Μαρτίν. Σύμφωνα με τον Guardian κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την προσπάθεια, έχασαν κάθε ελπίδα. «Αυτοί οι εκτροφείς έχουν ήδη σφάξει όλα τους τα ζώα. Γνωρίζω προσωπικά ότι μέσα σε μια εβδομάδα σφάχτηκαν περισσότερα από 400 ζώα», σημειώνει ο Μαρτίν. Η ένωση Unión de Criadores de Toros, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα 345 εκτροφέων ταύρων για ταυρομαχίες, εκτιμά ότι για τη φετινή σεζόν είχαν προετοιμαστεί 7.000 ταύροι.

Ταυρομαχία, Ισπανία
Ταυρομαχία, Ισπανία © EPA/Javier Zorrilla

Η Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας. «Θέλουμε να μας αντιμετωπίσουν όπως οποιοδήποτε άλλο κλάδο του Πολιτισμού», λένε οι κτηνοτρόφοι. Το αίτημά τους απαντήθηκε με εκστρατεία στο διαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών κατά τη χρήσης κρατικών κονδυλίων για την ανάκαμψη των ταυρομαχιών. «Είναι εξωφρενικό – ιδίως αυτή τη στιγμή να διατεθούν κρατικά κονδύλια για τις αρένες τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε και νοσοκομεία που έχουν αποδεκατιστεί από τις περικοπές», υποστηρίζει η Αΐντα Γκασκόν της φιλοζωικής AnimaNaturalis. Οι φιλοζωικές διατείνονται ότι ήδη έχουν σωθεί από τη συμμετοχή σε ταυρομαχίες πάνω από 1.200 ταύροι. Τονίζουν ότι ξέρουν πως αυτοί οι ταύροι θα πεθάνουν αλλά στόχος είναι κανείς να μην επωφελείται οικονομικά από αυτού του είδους τα βασανιστήρια. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς ταυρομαχίες».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ