Κοσμος

Κομισιόν: Κλείστε τα σύνορα της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου

Ως μέτρο προστασίας απέναντι στον νέο κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ
ΕΕ © EPA / OLIVIER HOSLET

Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ, να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα της Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ για άλλες 30 μέρες, έως τις 15 Ιουνίου.

Παρά το ότι σε ορισμένα κράτη της ΕΕ και σε συνδεδεμένα κράτη του χώρου Σένγκεν γίνονται προκαταρκτικά βήματα για την άμβλυνση των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μέσω των μετακινήσεων προς την ΕΕ. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά: όπως υπογραμμίζεται στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο, προτού καταστεί δυνατή η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα σε δεύτερο στάδιο.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Ο γενικός στόχος μας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσω της μείωσης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης συνεχίζει να ισχύει. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάθε δράση που αναλαμβάνεται να εκτελείται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα να αίρονται σταδιακά».

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε τα εξής: «Χρειαζόμαστε μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν αποτελεί τον πρώτο μας στόχο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό με βάση την υγειονομική κατάσταση. Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά πριν από την άρση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα και την εξασφάλιση πρόσβασης στην ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών για μη ουσιώδεις μετακινήσεις».

Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) — συνολικά 30 κράτη. Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση, αφού η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα εξακολουθήσει να συνδράμει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή του περιορισμού των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω τακτικών τηλεδιασκέψεων με τους υπουργούς Εσωτερικών. Κάθε νέα παράταση του περιορισμού των μετακινήσεων μετά τις 15 Ιουνίου 2020 θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα προσωρινού περιορισμού των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ για αρχική περίοδο 30 ημερών. Στις 8 Απριλίου η Επιτροπή ζήτησε παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού έως τις 15 Μαΐου. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ιρλανδία), καθώς και τα κράτη που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς όμως να είναι μέλη της ΕΕ, έχουν έκτοτε λάβει εθνικές αποφάσεις για την εφαρμογή και την παράταση του εν λόγω περιορισμού των μετακινήσεων.

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη, στις 30 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του προσωρινού περιορισμού των μετακινήσεων, τη διευκόλυνση των επαναπατρισμών από ολόκληρο τον κόσμο και τη διαχείριση των ατόμων που αναγκάζονται να παραμείνουν στην ΕΕ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, για τους πολίτες των κρατών Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ και για τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ, εάν επιστρέφουν σπίτι τους. Επιπλέον, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος του περιορισμού στη λειτουργία των κοινωνιών μας, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν τους περιορισμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες. Επίσης, θα πρέπει να εξακολουθήσει να επιτρέπεται η είσοδος σε εργαζομένους σε θέσεις ζωτικής σημασίας, όπως ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ερευνητές και εμπειρογνώμονες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και σε άτομα που μεταφέρουν εμπορεύματα, σε μεθοριακούς εργαζομένους και εποχικούς εργαζομένους στον τομέα της γεωργίας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ