- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκότωσε την αδελφή του γιατί δεν παντρεύτηκε αυτόν που της πρότειναν
Ο Αφγανός στρατιώτης τη μαχαίρωσε μέσα στο σπίτι τους και μπήκε σε ζώνη που ελέγχουν οι Ταλιμπάν
Τη σκότωσε ο αδελφός της όταν δεν δέχτηκε τον γάμο που κανόνισε η οικογένειά της - Ένα ακόμη «έγκλημα τιμής» που φανερώνει πόσο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.
Ένας στρατιώτης μαχαίρωσε και σκότωσε την αδελφή του γιατί δεν παντρεύτηκε αυτόν που της πρότειναν.
Πρόκειται για ένα ακόμη «έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν που φανερώνει πόσο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στην ασιατική χώρα.
Ο στρατιώτης σκότωσε τη μικρότερη αδελφή του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας στην επαρχία Μπανταχσάν, το θύμα ήταν ηλικίας 18 ετών. «Ο αδελφός της διέφυγε κατόπιν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν» πρόσθεσε ο Σαναουλάχ Ροχανί, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία τον αναζητεί για να τον συλλάβει.
Η Ασίφα Καρίμι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπανταχσάν, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, η οποία αρνήθηκε το προξενιό επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε. «Απέρριψε την πρόταση γάμου, την οποία στήριζε η οικογένειά της, και κατέφυγε στην αστυνομία, ζητώντας προστασία» είπε η Καρίμι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως, οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της.
Ο αδελφός της, που είναι στρατιώτης, την οδήγησε στο σπίτι και εκεί τη μαχαίρωσε και τη σκότωσε.
Τη σκότωσε ο αδελφός της γιατί είπε «όχι» στο προξενιό - Ο ρόλος της αστυνομίας
Μεγάλα τμήματα της αφγανικής κοινωνίας λειτουργούν ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.
Η Φαουζία Κόφι, πρώην βουλευτής από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν. «Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το "έγκλημα τιμής" είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους» δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες… στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους».
Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο. Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.
Η βία σε βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν παραμένει υψηλή. Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Η πορεία «Unite the Kingdom» έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο στο Λονδίνο
«Θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα»
Θεωρεί ότι η δημοσιότητα θα επηρεάσει την αμεροληψία των ενόρκων
Kρίνοντας ότι δεν ήταν «κατάλληλη στιγμή»
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί πλήρη επιστροφή
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα
Η τελευταία αντίδραση της Τεχεράνης περιπλέκει τα πράγματα για την κρίσιμη θαλάσσια οδό
Σάλος με την προσευχή του υπουργού Άμυνας που θύμισε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Κουέντιν Ταραντίνο
Για τη σύλληψή της είχε εκδοθεί αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια
Η στροφή αυτή έρχεται μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών για την εταιρεία
Λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του για τον ναζισμό
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής παραμένουν αβέβαια
Ο Όρμπαν παραδέχεται το τέλος εποχής μετά την ιστορική ήττα - Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση σχέσεων
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.