Κοσμος

Πομπέο: «Έχουμε αποδείξεις» ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο

Ο ΠΟΥ εμμένει ότι ο κορωνοϊός είναι «φυσικής προέλευσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάικ Πομπέο
Μάικ Πομπέο / © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δηλώνει ότι υπάρχουν «αποδείξεις» πως ο νέος κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Μάικ Πομπέο δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο, το οποίο να αποδεικνύει ή να επιβεβαιώνει το εν λόγω επιχείρημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμμένει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι «φυσικής προέλευσης».

«Οι κορυφαίοι ειδικοί μέχρι τώρα φαίνεται πως πιστεύουν ότι ήταν ανθρώπινο δημιούργημα. Δεν έχω λόγο να δυσπιστώ σε αυτή τη φάση», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ερωτηθείς όμως αν πιστεύει ότι ο ιός απελευθερώθηκε σκόπιμα ή αν επρόκειτο για ατύχημα στο  εργαστήριο, αρνήθηκε να απαντήσει. 

«Ξέρετε, δεν έχω κάτι να πω γι' αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες αυτές  τις ερωτήσεις. Προσπαθήσαμε να στείλουμε εκεί μια ομάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να βάλει εκεί μέσα μια ομάδα. Και δεν τα κατάφεραν. Κανένας δεν επιτρέπεται να πάει σε αυτό το εργαστήριο ή σε άλλα εργαστήρια- υπάρχουν πολλά εργαστήρια στην Κίνα. Ο κίνδυνος παραμένει», είπε ο Πομπέο.

Επιπλέον, ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας. «Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε ακόμα και πρόσθεσε:  «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Πάντως πριν από τρεις ημέρες οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο νέος κορωνοϊός «δεν έχει φτιαχτεί σε εργαστήριο, ούτε έχει μεταλλαχθεί γενετικά». Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους οι Αμερικανοί επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (IC) τονίζουν ότι αυτό που ακόμη εξετάζουν είναι αν η πανδημία προκλήθηκε από κάποιο λάθος σε κινεζικό εργαστήριο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.