- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το πρώτο τρίμηνο, κατά 6,8% του ΑΕΠ
Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το πρώτο τρίμηνο, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, που είχε συνέπεια να ανασταλεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα, αποκαλύπτουν επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η πτώση πάντως ήταν μικρότερη από ό,τι προέβλεπε μεσοσταθμικά ομάδα αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (–8,2%).
Πρόκειται μολαταύτα για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%.
Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.
Αν και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς ειδικούς, εξετάζονται πάντα με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές, με δεδομένο το τεράστιο βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.
Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη «με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής», αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Μάο Σενγκγιόνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
Για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, που είχε ως χθες Πέμπτη στοιχίσει τη ζωή σε 3.342 ανθρώπους, επισήμως τουλάχιστον, το Πεκίνο επέβαλε άνευ προηγουμένου μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, αναστέλλοντας πρακτικά την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της.
Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν νέα βουτιά τον Μάρτιο (–15,8%) σε ετήσια βάση, πάντως το πλήγμα για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν λιγότερο βαρύ (–1,1%).
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.
Μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, η Κίνα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αφού βίωσε το πρώτο τρίμηνο την «πιο ακραία επιβράδυνση (της οικονομικής δραστηριότητας) από την Πολιτιστική Επανάσταση», που είχε λάβει τέλος το 1976, εκτιμά ο αναλυτής Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ της εταιρείας Capital Economics.
Ο ασιατικός γίγαντας ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει αφήσει πίσω του τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει απεναντίας ενδέχεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τον Έβανς-Πρίτσαρντ: οι κυριότερες εξ αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας, η ανεπαρκής εσωτερική ζήτηση και η ολοένα πιο δύσκολη συγκυρία στο εξωτερικό, που πλήττει τις εξαγωγές.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανώνυμος ιδιώτης ο αγοραστής - Αντιδράσεις από τους παλαιοντολόγους
Mετά από 107 χρόνια
Το Μεξικό προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ ζητώντας εξηγήσεις για θανάτους Μεξικανών υπό κράτηση
Σε δέκα περιπτώσεις «συνεργάστηκε με άγνωστο πρόσωπο»
Η φωτιά εξαπλωνόταν μέσω του φρεατίου του ανελκυστήρα στο συγκρότημα
Ενώ οι επιθέσεις από αρκούδες αποτελούν συχνότατο φαινόμενο
Αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Axios
Μπλεξίματα για έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες της χώρας του
«Για στημένη υπόθεση», κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η εξομολόγηση του Kάπτεν «Σάλι»
Καλείται να πληρώσει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων
Από τις πυρκαγιές έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους
Δυστύχημα έλαβε χώρα σε πάρκο του National Trust
Η τραγουδίστρια εκτιμά πως πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει ενός μοντέλου «που θα στηρίζει ο πληθυσμός»
Η 78χρονη Γουίτικαμ ήταν στέλεχος του Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ
Τι λέει σήμερα ο τραυματίας
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το περίεργο φαινόμενο
Πολλοί εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν μέσα σε ασανσέρ καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν στο φρεάτιο του ανελκυστήρα
Ζητά τώρα επιστροφή των χρημάτων
Η συνάντηση προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.