Κοσμος

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη

Στα 195.031 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στην αμερικανική πολιτεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Έρημη» πόλη η Νέα Υόρκη - Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί από κορωνοϊό
«Έρημη» πόλη η Νέα Υόρκη - Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί από κορωνοϊό/ © EPA/Peter Foley

Στη Νέα Υόρκη οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 10.000 - Πάνω από 195.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19.

Τραγικός είναι ο απολογισμός της επιδημίας κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη. Όπως ανακοινώθηκε, οι νεκροί από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τους 10.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα θύματα του Covid-19 στη Νέα Υόρκη έχουν φθάσει τα 10.056. Το τελευταίο 24ωρο άφησαν την τελευταία τους πνοή 671 ασθενείς με κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Η Νέα Υόρκη είναι η πλέον πληγείσα πολιτεία στις ΗΠΑ και θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας κορωνοϊού. Ο Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι επιβεβαιώνεται η επιβράδυνση του ρυθμού διασποράς νέων κρουσμάτων, εκτιμώντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν» για την αμερικανική πολιτεία.

«Τα χειρότερα πέρασαν, εάν συνεχίσουμε να είμαστε έξυπνοι και να τηρούμε τα μέτρα απομόνωσης» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Εάν κάνουμε κάτι ανόητο, θα δείτε τα νούμερα αυτά να καταγράφουν άνοδο από αύριο κιόλας».

Τραμπ: Δική μου απόφαση πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 ότι αυτός θα αποφασίσει πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία και όχι οι κυβερνήτες των πολιτειών.

«Αυτή είναι απόφαση του προέδρου και για πολλούς βάσιμους λόγους. Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση και εγώ συνεργαζόμαστε στενά με τους κυβερνήτες και αυτό θα συνεχιστεί. Μια απόφαση μου, σε συνεργασία με τους κυβερνήτες και συμμετοχή άλλων, θα παρθεί σύντομα» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι ψευδώς ανέφεραν πως οι κυβερνήτες θα αποφασίσουν το πότε θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η οικονομία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

Ενώ αξιωματούχοι ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν εκδώσει οδηγίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κάλυψης προσώπου με μάσκες, η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει συστάσεις σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, αφήνοντας τις πολιτείες από μόνες τους να πάρουν αυτές τις αποφάσεις.

Ο Τραμπ θέλει να ανοίξει εκ νέου την αμερικανική οικονομία το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ειδικοί σε νομικά θέματα ξεκαθαρίζουν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιορισμένη εξουσία να διατάξει τους πολίτες να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους ή πόλεις να ανοίξουν εκ νέου κυβερνητικά κτίρια, μέσα μεταφοράς ή τοπικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, με βάση τη 10η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, οι κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν την εξουσία να αστυνομεύουν τους πολίτες και να επιβάλουν κανόνες για το δημόσιο συμφέρον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ