Κοσμος

Φόβοι για έκλυση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ

Ανησυχία για την εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στο Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιά στο Τσέρνομπιλ
Πυρκαγιά στο Τσέρνομπιλ ©EPA/STR

Οι αρχές φοβούνται για την έκλυση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές που μαίνονται για 8 ημέρες κοντά στη απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ.

Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στο Κίεβο προκαλούν στις αρχές της Ουκρανίας οι πυρκαγιές που μαίνονται για 8η συνεχόμενη ημέρα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Οι φωτιές έχουν πλησιάσει τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ, σε εκείνον δηλαδή που το 1986 προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της έκρηξης πριν από 34 χρόνια, αλλά και πάλι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν «πέσει» 300 πυροσβέστες και 85 μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Antonov και δύο ελικόπτερα MI-8 έχουν ρίξει πάνω από 250 τόνους νερού ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Με βάση τα όσα λέει η αστυνομία, η φωτιά ξεκίνησε με αφορμή έναν άνδρα που προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσερνόμπιλ. Το προσωπικό σπεύδει να καλύψει τη σαρκοφάγο κι εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκλυση της ραδιενέργειας από το έδαφος. Σε μία τέτοια περίπτωση η ραδιενέργεια θα μπορούσε να φτάσει στο Κίεβο που απέχει 100 χιλιομέτρων, αλλά και σε άλλες ενδιάμεσες πόλεις.

Σύμφωνα με το κρατικό Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να φθάσουν τις επόμενες μέρες στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή όταν ο καπνός έχει απομακρυνθεί πολύ από την πυρκαγιά. Η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται εδώ και μέρες τριπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 24ωρα λόγω ισχυρών ανέμων. «Δίνουμε ολονύκτια μάχη σκάβοντας αναχώματα γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ για να το προστατέψουμε από τη φωτιά. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε η αξιωματούχος της πυροσβεστικής Κατερίνα Πάβολβα.

Chernobyl radiation 'exceeds norm' as forest fires rage

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ