Κοσμος

Κορωνοϊός: Στην Τουρκία χρησιμοποιούν κολόνια για απολυμαντικό

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τρόπο απολύμανσης των χεριών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία
Εκτεταμένη η χρήση κολόνιας στην Τουρκία για τον κορωνοϊό © EPA

Λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα, η κολόνια χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την προστασία από τον κορωνοϊό στην Τουρκία.

Με τα κοινά αντισηπτικά των χεριών να βρίσκονται σε έλλειψη παγκοσμίως, η Τουρκία επιστράτευσε έναν παλιό… γνώριμο για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο λόγος για την κολόνια, που έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας ενώ μέχρι και σήμερα ψεκάζεται στα χέρια επισκεπτών σε σπίτια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ακόμα και σε εστιατόρια ενώ συχνή είναι η παρουσία του και στους θρησκευτικούς τόπους λατρείας των Μουσουλμάνων.

Πρόκειται για ένα γλυκό άρωμα που φτιάχνεται με άνθη σύκων, γιασεμιού, ρόδου ή συστατικά εσπεριδοειδών και σε αντίθεση με άλλα φυσικά αρώματα, αυτό το υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ περιεχόμενο με βάση την αιθανόλη μπορεί να σκοτώσει πάνω από το 80% των μικροβίων και να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό απολυμαντικό για τα χέρια.

Μάλιστα, στις 11 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Υγείας είχε εξυμνήσει τις ιδιότητες της κολόνιας και τη μείζονος σημασία της στη μάχη κατά του κορωνοϊού, κάτι που προκάλεσε αύξηση της τάξεως του 500% στις πωλήσεις της.

«Η κολόνια είναι αποτελεσματική στην προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ, κάτι που καταστρέφει το σκληρό κέλυφος του ιού», δηλώνει στο BBC η δρ Χατίρα Τοπάκλι και πρόσθεσε:

««Η κολόνια είναι επιπλέον αποτελεσματική επειδή είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη και αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Δεν χρειάζεται να μάθουν έναν νέο τρόπο για να προστατευθούν από αυτόν τον ιό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ