Κοσμος

Σόιμπλε: Έχουμε αφήσει πίσω τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα

«Να εργαστούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία λειτουργούν πολύ ταχύτερα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε © EPAMICHAEL REYNOLDS

Σταθερά κατηγορηματικός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, καλώντας την Ευρώπη να εργαστεί με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία.

Κάθετος απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και τόνισε για ακόμα μία φορά πως η οικονομική λύση στον κορωνοϊό δε θα πηγάζει από τα αποκαλούμενα ως «κορωνο-ομόλογα».

«Πρέπει τώρα να εργαστούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία λειτουργούν πολύ ταχύτερα, αντί να αντιπαρατιθέμεθα για νέα εργαλεία, για τα οποία θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που δεν γίνεται γρήγορα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε και συμπληρώνει:

«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα. Έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας αυτή την συζήτηση. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη σε ό,τι αφορά την πολιτική ρυθμίσεων, να κάνουμε το σωστό. Η δράση και η ευθύνη πάνε μαζί. Αυτό είναι το συνετό και δεν πρέπει να το παρακάμψουμε σε αυτή την τρομακτική κρίση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια διαμάχη του παρελθόντος».

Όσο για τη χαλάρωση των κριτηρίων της ευρωζώνης για το χρέος, συμπληρώνει πως «η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα ορθώς έκανε χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Αν απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά τα κράτη - μέλη. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν τα κράτη να αυξήσουν το ποσό των εγγυήσεων του ΕΜΣ και να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι σκόπιμο».

Τέλος, για τα επόμενα βήματα της ευρωζώνης σημειώνει πως «τις επόμενες ημέρες πρέπει να μιλήσουμε για νέες προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού. Πιθανόν να πρέπει να διευρύνουμε τα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο υπάρχον σύστημα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ