Κοσμος

Κορωνοϊός: Εικόνες ντροπής με τους άστεγους στο Λας Βέγκας

Πάρκινγκ – ξενοδοχεία γιατί οι δομές φιλοξενίας έχουν κλείσει λόγω της κρίσης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντιδράσεις στο Λας Βέγκας, έκλεισε καταφύγιο λόγω κορvνοϊού κι έβαλαν τους άστεγους σε πάρκινγκ.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες των άστεγων στο Λας Βέγκας να κοιμούνται σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων γιατί οι δημοτικές αρχές της πόλης έκλεισαν όλες τις δομές φιλοξενίας φοβούμενες την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αλλά οι άστεγοι κοιμούνται σα να ήταν αυτοκίνητα.

Δημοσίευμα στον βρετανικό Guardian, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αρχές χρειάστηκε να βρουν επιπλέον χώρο για τους άστεγους της πόλης όταν το καταφύγιο- χωρητικότητας 500 ατόμων- έκλεισε μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορανιού.  Αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα υπαίθριο πάρκινγκ σε  «ξενοδοχείο»  «μοιράζοντας» τις θέσεις των αυτοκινήτων στους άστεγους σε απόσταση η μία από την άλλη, για να τηρήσουν τους κανόνες. Στους περισσότερους δόθηκαν και στρώματα, σε άλλους όμως όχι, και ειδικά για εκείνους υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς κλήθηκαν να κοιμηθούν στο έδαφος. Πολλοί μάλιστα βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του Λας Βέγκας διευκρίνισε ότι ο δήμος και η κομητεία συνεργάστηκαν για τη δημιουργία αυτών των προσωρινών καταφυγίων όταν φιλανθρωπικές οργανώσεις της καθολικής εκκλησίας έκλεισαν τα δικά τους καταφύγια και ένα ακόμα κέντρο ήταν σχεδόν πλήρες.



Το πάρκινγκ, στο οποίο σήμερα κοιμούνται οι άστεγοι, ανήκει στο Κέντρο Κάσαμ, όπου πρόσφατα φιλοξενήθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου. Το ίδιο το Κέντρο Κάσαμ δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των άστεγων καθώς έχει μετατραπεί σε χώρο νοσηλείας.

Το πρόβλημα των αστέγων είναι μια ανοικτή πληγή για τη νότια Νεβάδα. Τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι στοιβάζονται σε δρόμους και παραπήγματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Παρά το κύμα κριτικής, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι αντιδράσεις άστεγων ήταν θετικές. «Αυτό εδώ μας βοηθά να νιώσουμε ασφαλείς, σε άλλα μέρη δεν νιώθεις ασφάλεια» δήλωσε μία γυναίκα που ζει στους δρόμους.