- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Ανταπόκριση από το άδειο Παρίσι των αυστηρών μέτρων
Τα αυστηρά μέτρα και η υπογραφή ειδικού εγγράφου για να βγουν οι πολίτες από το σπίτι τους
Κορωνοϊός στο Παρίσι: Η Αγγελική Νικολάρη περιγράφει την κατάσταση στην γαλλική πρωτεύουσα
Με 11.118 κρούσματα και 373 συνολικά επιβεβαιωμένους θανάτους από την αρχή της επιδημίας, η Γαλλία βρίσκεται σε μια περίοδο εφαρμογής πρωτοφανών μέτρων για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει τον κόσμο. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το διάγγελμα του γάλλου Προέδρου, το Παρίσι σε τίποτα δεν θυμίζει την άλλοτε πολυσύχναστη γαλλική πρωτεύουσα. Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη λήψη μιας σειράς αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, καλώντας τον γαλλικό λαό σε απόλυτο κατ’ οίκον περιορισμό. Ο ίδιος τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης επαναλαμβάνοντας 6 φορές στον λόγο του τη φράση: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» («Nous sommes en guerre»), γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε έντονα και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η Γαλλία είχε βέβαια ήδη από πριν κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, σινεμά, χώρους διασκέδασης και είχε απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων. Φαίνεται όμως ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να εξομαλύνουν την κατάσταση, με τον Μακρόν να επισημαίνει ότι αυτά είναι αναγκαία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις μέρες.
Η περιβόητη καραντίνα ξεκινά από την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας). Ολόκληρος ο γαλλικός πληθυσμός, δηλαδή περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους και να βγαίνουν μόνο εφόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη (ανεφοδιασμός, λόγοι υγείας, δουλειές που δεν έχουν κλείσει). Για να βγεις από το σπίτι χρειάζεσαι ένα ειδικό έγγραφο, το οποίο κατεβάζεις ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Αυτό που κάνουν οι πολίτες είναι να εκτυπώνουν πολλά τέτοια έγγραφα και κάθε φορά που βγαίνουν να τα συμπληρώνουν. Ενώ σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει εκτυπωτή στο σπίτι του, μπορεί να γράψει την υπεύθυνη αυτή δήλωση με το χέρι.
Για να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων, η γαλλική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 100.000 αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους έτοιμοι να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 135 ευρώ σε όποιον κινείται άσκοπα στην πόλη. Φαίνεται μάλιστα, ότι ήταν πολλοί αυτοί που αψήφησαν τις κυβερνητικές επιταγές και βγήκαν στους δρόμους με αποτέλεσμα την Τετάρτη, την πρώτη δηλαδή μέρα εφαρμογής των μέτρων, να κοπούν 4.095 πρόστιμα. Λέγεται ότι τα μέτρα αυτά ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά στο προσεχές μέλλον για να αποφευχθούν φαινόμενα και μεγέθη αντίστοιχα με αυτά της Ιταλίας.
Πρόκειται λοιπόν για ένα «πιστοποιητικό μετακίνησης κατ’εξαίρεσην» (attestation de déplacement dérogatoire), στο οποίο οι πολίτες καλούνται να αναγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση) ενώ στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουν έναν από τους πέντε λόγους για τους οποίους μετακινούνται. Διαθέτουμε τις εξής επιλογές:
- Μετακινήσεις για επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου.
- Μετακινήσεις για την αγορά βασικών αγαθών σε συγκεκριμένα καταστήματα που είναι πιστοποιημένα από τη γαλλική κυβερνηση.
- Μετακινήσεις για λόγους υγείας.
- Μετακινήσεις για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, για παροχή βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες ή για τη φύλαξη παιδιών.
- Μετακινήσεις κοντά στο σπίτι, που σχετίζονται με την ατομική σωματική δραστηριότητα, εξαιρουμένης οποιασδήποτε συλλογικής αθλητικής πρακτικής, και των αναγκών των κατοικίδιων ζώων.
Φυσικά, συμπληρώνουν με την υπογραφή τους.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά δεδομένα, οι εργαζόμενοι, εάν δεν συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά μέσω ίντερνετ, πρόκειται να μπουν σε ένα είδος «μερικής ανεργίας». Να πληρώνονται δηλαδή για ένα διάστημα από τον αντίστοιχο γαλλικό ΟΑΕΔ, με τον γάλλο πρόεδρο να διαβεβαιώνει τον λαό ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί παροχής επιδομάτων για τους κοινωνικά ασθενέστερους θα παραμείνουν σε λειτουργία ώστε να μην βρεθεί κανένας χωρίς εισοδήματα την κρίσιμη αυτή στιγμή.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία έρχονται από το Παρίσι που μετρά 2.693 ασθενείς. Στο πλαίσιο μείωσης περαιτέρω κρουσμάτων η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι άστεγοι του Παρισιού θα μεταφερθούν σε δωμάτια ξενοδοχείων περιστασιακά για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης τα πρώτα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να δέχονται κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν 170 κρεβάτια. Γενικότερα, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και όσες παραμένουν ανοιχτές, παρέχουν τα δωμάτιά τους σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Στα φαρμακεία η κυβέρνηση επιμένει πως ανεφοδιασμοί γίνονται παρόλο που οι μάσκες, τα γάντια και τα αντιβακτηριδιακά τζελ παραμένουν είδη προς εξαφάνιση. Αν πας νωρίς το πρωί, θα βρεις. Από την Τετάρτη, πάντως, ξεκίνησε περιορισμός στις πωλήσεις σκευασμάτων παρακεταμόλης.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ανατολική Γαλλία η οποία προς το παρόν έχει 2.163 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πιο συγκεκριμένα, στις πόλεις Μιλούζ και Κολμάρ το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση, με ελλείψεις μασκών, εξοπλισμού και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, εμφανίζονται περίπου 10 κρίσιμα περιστατικά την ημέρα ενώ αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των μελών του προσωπικού που προσβάλλονται από τον ιό. Εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στις εντατικές, οι γιατροί λένε πως είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα περιθάλψουν, λέγοντας πως δεν διασωληνώνουν πια ασθενείς άνω των 70 ετών! Για την ανακούφιση των νοσοκομείων της Ανατολικής Γαλλίας, ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε τη μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, σε στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Τουλόν.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εκκλησία «η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς» (Sacré Coeur) αλλά και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού, που βρίσκεται στο λόφο της Μονμάρτης, κλείνει για πρώτη φορά στην ιστορία της. «Ακόμα κι αν οι εκκλησίες της Γαλλίας παραμένουν ανοιχτές, η Βασιλική της Καρδιάς έχει κλείσει» δηλώνει σε σχετικό δελτίο τύπου ο πρύτανης του ιδρύματος, Ζαν Λαβερτόν.
Πάντως λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Μακρόν και την επιβολή των μέτρων, ο κόσμος επισκέπτεται τα σούπερ μάρκετ της περιοχής του. Οι ουρές είναι μεγάλες, οι σεκιούριτι μας βάζουν σταδιακά μέσα, δέκα-δέκα τη φορά, για να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση. Ενώ γίνεται συχνός ανεφοδιασμός, υπάρχουν άδεια ράφια, οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν καν να τα γεμίσουν, ο κόσμος αρπάζει τα τρόφιμα ήδη από τις κούτες. Βρίσκεις τρόφιμα. Ίσως να έχουν φύγει τα πιο φθηνά και να αναγκάζεσαι να πάρεις το πιο ακριβά. Αλλά βρίσκεις.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι μέσα από κινητοποιήσεις πολιτών στα σόσιαλ μίντια έχει πλέον καθιερωθεί και εδώ το σχετικό έθιμο των 8 (ώρα Γαλλίας), όπου όλοι χειροκροτούν μαζικά, από τα μπαλκόνια τους, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους σε όλους όσοι εργάζονται αυτές τις μέρες και βοηθούν στην εξασθένιση της επιδημίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
«Πρόκειται για μια απίστευτη ταπείνωση», δήλωσε ο αντίπαλός του
Ήταν κρυμμένος κάτω από μια κουβέρτα και παρακαλούσε τη δημοσιογράφο να μείνει μαζί του
Θα συλλαμβάνονται όσες προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια ή το ακατάλληλο ντύσιμο
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Άγνωστο που μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο
Πιο πλούσιος από ποτέ μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ
Η πρώην παρουσιάστρια αρνείται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020
«Ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν θα έχει νικητή», δηλώνει το Πεκίνο
Η δεύτερη επιδρομή του είδους μέσα σε μια εβδομάδα
Η εγγονή τους, η Ναόμι Μπάιντεν θα γίνει σύντομα μητέρα
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.