Κοσμος

Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 μέρες λόγω κορωνοϊού

Τι προβλέπει η επίσημη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλειστά για 30 ημέρες τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού
Κλειστά για 30 ημέρες τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού/© EPA/Tamas Soki

Το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες λόγω κορωνοϊού αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Την αποφασή τους ότι κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 μέρες λόγω κορωνοϊού γνωστοποίησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα, Τρίτη 17 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η απόφαση ότι κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 μέρες λόγω κορωνοϊού έρχεται την ώρα που ο επικίνδυνος ιός «σαρώνει» την Ευρώπη. Μόνο στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού έφθασαν τα 31.506, με την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία 11.309, 9.257 και 7,683 αντίστοιχα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κρατών-μέλων, ώστε να επιστρέψουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν «εγκλωβιστεί» στο εξωτερικό. Ευρωπαίος αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ηγετών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα από την επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα-μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Ο κορωνοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο». Ερωτηθείς για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα κατά του Covid-19 «μέχρι το φθινόπωρο».

Σημειώνεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προτείνει να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση σε πολίτες κρατών εκτός Σένγκεν, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. «Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην Ε.Ε» είχε πει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο».

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες - Χιλιάδες Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι σε κράτη εκτός Σένγκεν
Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες - Χιλιάδες Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι σε κράτη εκτός Σένγκεν/© EPA

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ.

Η είδηση ότι κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 μέρες λόγω κορωνοϊού με απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, έκανε τον γύρο των social media, με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν το γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από κράτη-μέλη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ