Κοσμος

ΔΝΤ-Κορωνοϊός: Πρέπει να γίνουν πολλά για την παγκόσμια οικονομία

Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καλεί τις κυβερνήσεις να συντονιστούν για να απορροφηθούν οι κραδασμοί λόγω της πανδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα/ © EPA/ERIK S. LESSER

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται από τον κορωνοϊό, γι' αυτό χρειάζεται συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις, ανέφερε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία που πλήτεται από την πανδημία κορωνοϊού, καλεί τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλα τα μέτρα, «όλη αυτή η δουλειά -είτε είναι νομισματική, δημοσιονομική ή ρυθμιστική- είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται σε συνεργασία» ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Και πρόσθεσε: «Η συνεχής επικοινωνία και ο στενός συντονισμός είναι τα καλύτερα φάρμακα για να εγγυηθούν ότι τα δεινά που προκαλεί ο ιός θα είναι σχετικά βραχύβιος».

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα υπολογίσει με ακρίβεια τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Έχει ανακοινώσει απλά ότι η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη από αυτήν που καταγράφηκε πέρυσι. Αλλά καθώς κλείνουν τα σχολεία και σταματά η οικονομική δραστηριότητα λόγω των μέτρων περιορισμού, πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ο κόσμος θα υποχωρήσει σε ύφεση.

Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι σημαντικά μέτρα ανακοινώνονται «καθημερινά», χαρακτηρίζοντας «τολμηρά» αυτά που ελήφθησαν την Κυριακή 15 Μαρτίου από τις κεντρικές τράπεζες. «Ωστόσο, προφανώς, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ενώ εξαπλώνεται ο ιός, η ενισχυμένη συντονισμένη δράση θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας» σημείωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η επικεφαλής του Ταμείου υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να κινητοποιήσει χρηματοδότηση 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ