Κοσμος

Αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό παίρνουν τα Βαλκάνια

Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία και Κροατία θωρακίζονται απέναντι στον ιό.

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαλκάνια κορωνοϊός
Μέτρα για τον κορωνοϊό από τα Βαλκάνια © EPA/DIMITRIS TOSIDIS

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού παίρνουν τα Βαλκάνια. Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία και Κροατία προσπαθούν να ελέγξουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Σειρά πρόσθετων μέτρων αναμένεται να πάρουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων για τον κορωνοϊό. Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται, τα Βαλκάνια προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι σε ενδεχόμενη, ανεξέλγκτη διασπορά του.

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανέρχονται πλέον σε 16. Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αίθουσες συναυλιών. Επίσης, θα επιβληθεί απαγόρευση για τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες και θα αποφευχθεί η είσοδος ατόμων από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Στη Σλοβενία, όπου κηρύχθηκε επιδημία, έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα κορωνοϊού και οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από την ταχύτητα μετάδοσης του Covid-19. Δεδομένου ότι αρκετοί γιατροί πιστεύεται ότι έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο καθεστώς εργασίας για το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Ρουμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει τα 64 και οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην Κροατία, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 27 κρούσματα κορωνοϊού και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εξάλλου, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ριέκα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ