Κοσμος

Κορωνοϊός: Πρώτα κρούσματα σε Γκάνα και Γκαμπόν

Τρεις θάνατοι και 134 κρούσματα σε όλη την Αφρική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Αφρική
Συνολικά 134 τα κρούσματα στις χώρες της Αφρικής © EPA/ISRAEL OPHORI

Πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε δύο ακόμα χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για τις Γκαμπόν και Γκάνα.

Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία, βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση» , έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο». Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους, κατά την ίδια πηγή. Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2.

Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ο γκανέζος πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Απαγορεύθηκε σε όλους τους γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Το κρούσμα κορωνοϊού στην Γκαμπόν

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Γκαμπόν: πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από το Μπορντό της Γαλλίας. «Πρόκειται για συμπατριώτη μας ηλικίας 27 ετών», ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από μια «διαμονή στην Μπορντό», εξήγησε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της.

«Με την επιστροφή του στη Λιμπρβίλ, θερμομετρήθηκε» και «δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα», αναφέρει το δελτίο Τύπου. «Την επομένη», όμως, με «βήχα, πόνο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή» εισήχθη σε νοσοκομείο, συνεχίζει το κείμενο.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, τόνισε η κυβέρνηση. «Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά», ενώ «ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει η ανακοίνωση των αρχών της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Με αυτή την ανακοίνωση για την Γκάνα και την Γκαμπόν, στην Αφρική πλέον καταμετρώνται 134 κρούσματα και τρεις θάνατοι, κατά έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις των αρχών των κρατών της αφρικανικής ηπείρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ