Κοσμος

Στις κάλπες το Αμβούργο

Θα παραμείνει προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμβούργο
Τοπικές εκλογές στο Αμβούργο © EPA/DAVID HECKER

Γερμανία: Τοπικές εκλογές σήμερα στο Αμβούργο.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου, η οποία τα τελευταία τουλάχιστο δέκα χρόνια αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Θα κατορθώσει το SPD να κερδίσει και πάλι τις εκλογές ή θα ηττηθεί για πρώτη φορά από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Πράσινους και θα αποκτήσει το Αμβούργο τον πρώτο του Πράσινο Δήμαρχο; Θα διατηρήσει τα ποσοστά του (15,9%) το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ή θα χάσει, όπως εκτιμάται, και την δεύτερη θέση με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση κρίσης, μετά και τυις εκλογές στην Θουριγγία; Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι βγαίνουν από την ίδια κρίση, θα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο; Και ποιο θα είναι το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), σε μια περιοχή η οποία παραδοσιακά κινείται σε κεντροαριστερές ιδεολογίες; Με αυτά τα ερωτηματικά, οι σημερινές εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ZDF, το SPD παραμένει πρώτο με 39% (45.6% στις εκλογές του 2015), οι Πράσινοι κερδίζουν καθαρά την δεύτερη θέση με 24%, ενώ το CDU πέφτει στην τρίτη θέση με το ιστορικά χαμηλό για την χανσεατική πόλη 12%, η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 8,5%, η AfD σχεδόν στο ποσοστό του 2015 με 6% και το FDP στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%, από 7,4% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές.

Ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι μεταξύ SPD και Πρασίνων με σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής, όπως και μέχρι σήμερα. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι εφικτό χωρίς την συμμετοχή είτε του SPD είτε των Πρασίνων. Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το 60% των κατοίκων της περιοχής κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησής τους.

Θριαμβευτής των εκλογών του 2015 ήταν ο σημερινός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 εγκατέλειψε το Αμβούργο προκειμένου να αναλάβει ομοσπονδιακά κυβερνητικά καθήκοντα. Τον διαδέχθηκε ο Πέτερ Τσέντσερ.

Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ