- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όνειρο απατηλό το εμπόριο χωρίς περιορισμούς μετά το Brexit
Απογοητευμένοι οι έμποροι στη Μεγάλη Βρετανία, αναμένουν ουρές χλμ. από ακινητοποιημένα φορτηγά στα λιμάνια της χώρας
Μ. Βρετανία: Αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο μετά την ανακοίνωση συνοριακών ελέγχων στα αγαθά «made in EU» - Φοβούνται κομφούζιο στα λιμάνια
Με απογοήτευση και ανησυχία υποδέχτηκαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τους ελέγχους που θα ισχύσουν στα σύνορα για τα αγαθά που θα εισέρχονται από την ΕΕ μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, από 1η Ιανουαρίου του 2021, σωματεία της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν άμεση σχέση με τη διακίνηση προϊόντων και τις μεταφορές.
Ο υπουργός, υπεύθυνος για τις προετοιμασίες του Brexit, Μάικλ Γκοβ σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαίωσε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τελωνειακά έγγραφα και να υπόκεινται σε ελέγχους των εμπορευμάτων τους. Και υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν νέες διευκολύνσεις, οι οποίες είχαν τεθεί σε ισχύ για το ενδεχόμενο μίας πιθανής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, καθώς τώρα οι επιχειρήσεις έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αλλαγές.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση ενημέρωσης προς τους επιχειρηματίες, είπε ακόμη ότι πρόκειται για το αναπόφευκτο της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι εμπορικές τριβές.
Διάψευση προσδοκιών
Η Ένωση Μεταφορέων Εμπορευμάτων χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι τελικά η υπόσχεση για εμπόριο χωρίς στρεβλώσεις αντικαθίσταται από την υπόσχεση για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτες συναλλαγές, αλλά όχι νωρίτερα από το 2025, όταν αναμένεται να εγκατασταθεί νέα «έξυπνη» τεχνολογία στα σύνορα. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι έμποροι μέχρι τότε θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερα κόστη.
Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών προειδοποίησε για τα πιθανά προβλήματα ενόψει, όπως και για το κόστος που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μεταφορών Κατεψυγμένων Σέιν Μπρέναν υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρη πλέον η απειλή αναταραχής στο εμπόριο τροφίμων και ότι θα πρέπει να είναι άμεση η συνειδητοποίηση τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν για την καταλληλότερη προετοιμασία.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κοινοπραξία Λιανικού Εμπορίου προχώρησε ακόμη πιο πέρα, προειδοποιώντας τους καταναλωτές για αυξήσεις τιμών και ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Έρχονται ουρές χλμ. στα λιμάνια από τα φορτηγά
Ο υπεύθυνος του τομέα τροφίμων της Κοινοπραξίας Λιανεμπόρων Άντριου Όπι, μιλώντας στο BBC Radio4, χαρακτήρισε αναπόφευκτες αυτές τις επιπτώσεις εάν δεν υπάρξουν εκσυγχρονισμός και υποδομές στα λιμάνια. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κοινοπραξία είναι έτοιμη για τους ελέγχους των οχημάτων και των προϊόντων. Εκτίμησε, πάντως, ότι αναμένει μεγάλες ουρές και αναμονές στο λιμάνι του Ντόβερ και στα άλλα λιμάνια της χώρας.
«Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα διαθεσιμότητας, εάν δεν δούμε σημαντικές αναβαθμίσεις των συστημάτων ελέγχων και της λειτουργίας τους» υπογράμμισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα
Η τελευταία αντίδραση της Τεχεράνης περιπλέκει τα πράγματα για την κρίσιμη θαλάσσια οδό
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Σάλος με την προσευχή του υπουργού Άμυνας που θύμισε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Κουέντιν Ταραντίνο
Για τη σύλληψή της είχε εκδοθεί αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια
Η στροφή αυτή έρχεται μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών για την εταιρεία
Λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του για τον ναζισμό
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής παραμένουν αβέβαια
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Ο Όρμπαν παραδέχεται το τέλος εποχής μετά την ιστορική ήττα - Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση σχέσεων
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Απεικονίζονταν κυρίως ανήλικοι κάτω των 12 ετών
Οι όροι της 10ήμερης συμφωνίας, οι αντιδράσεις και το ακανθώδες ζήτημα της Χεζμπολάχ
Ο νέος κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έκκληση των οργανώσεων Αιγίλοπας, ΣΙΤΩ και και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Η κίνηση των πλοίων θα πραγματοποιείται μέσω διαδρομής που έχει καθοριστεί
O Τραμπ θέλει «πάγωμα» πυρηνικής δραστηριότητας 20 ετών, το Ιράν προτείνει 5 χρόνια
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύτηκε
Το δικαστήριο έκρινε την εταιρεία υπεύθυνη για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ της 45χρονης
Ο Ελληνισμός, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν του, συνεχίζει να εμπνέει το παρόν και να διαμορφώνει το μέλλον
Οι δράστες εισέβαλαν σε τράπεζα και διέφυγαν μέσω των υπονόμων μετά από δύο ώρες ομηρίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.