Κοσμος

Κοροναϊός: Ζει ή δεν ζει ο γιατρός που πρώτος προειδοποίησε τον κόσμο

Η απόλυτη σύγχυση στα κινεζικά ΜΜΕ - Τώρα λένε ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέος κοροναϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση και όχι νεκρός είναι ο γιατρός που πρώτος είχε προειδοποιήσει τον κόσμο για την εμφάνιση του ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στην Κίνα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας αναθεώρησαν και ανασκεύασαν την είδηση που εμφάνιζε νεκρό τον 34χρονο οφθαλμίατρο που πρώτος είχε προειδοποίησε τον κόσμο και τις αρχές για εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην Ουχάν της Κίνας.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times πρώτο μετέδωσε ότι ο Λι Γουένλιανγκ πέθανε στην Ουχάν, αλλά λίγο αργότερα άλλαξε τελείως τη διατύπωσε και εμφάνισε τον 34χρονο γιατρό ως ακόμα νοσηλευόμενο αλλά σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα η κινεζική «Λαϊκή Ημερησία» ανήρτησε μήνυμα στο Twitter επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Λι Γουένλιανγκ και κάνοντας μάλιστα λόγο για «εθνικό πένθος». Η είδηση των κινεζικών ΜΜΕ αναπαράχθηκε πολύ γρήγορα από όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του γιατρού.

Ωστόσο το δίκτυο Global Times μετέδωσε τελικά ότι στις 21:30 τοπική ώρα σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του 34χρονου Λι Γουένλιανγκ και ότι αμέσως οι γιατροί του έκαναν ανάνηψη και πλέον ο γιατρός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δρ. Λι ήταν ο πρώτος που ανέφερε τη λέξη «κοροναϊός» σε συναδέλφους του στις 30 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, είχε μιλήσει για τον ιό σε συγγενείς και φίλους συναδέλφους σε μηνύματα μέσω της διάσημης εφαρμογής weChat. Είχε παρατηρήσει ότι επτά άνθρωποι από τοπική ψαραγορά της Ουχάν είχαν διαγνωστεί με έναν ιό τύπου SARS και βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο. Εκείνο το διάστημα η Κίνα τηρούσε σιγή ιχθύος.

Μάλιστα, ο 34χρονος οφθαλμίατρος είχε πει στους φίλους του να προειδοποιήσουν τους οικείους τους και μέσα σε λίγες ώρες είδε τα μηνύματά του σε screenshot να έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο και παρόλο που δεν αναφερόταν πουθενά τ' όνομά του, κατάλαβε ότι θα έχει πρόβλημα και πιθανότατα θα τιμωρούνταν.

Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η αστυνομία, η οποία κάλεσε τον γιατρό να δώσει εξηγήσεις αλλά και να παραδεχθεί υπογράφοντας σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Ασφάλειας ότι τα όσα ισχυριζόταν για τον ιό ήταν «ψευδή».