- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Συμφωνία ντροπής» το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρόταση
Για τη Χεζμπολάχ, είναι «συμφωνία της ντροπή» επικίνδυνη για τη Μέση Ανατολή. Ποια η στάση της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της ΕΕ.
«Απόπειρα εξάλειψης των ιστορικών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», χαρακτήρισε η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου το σχέδιο διευθέτησης του Μεσανατολικού προβλήματος που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η «συμφωνία της ντροπής», όπως την αποκαλεί η Χεζμπολάχ, «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνέργεια και την προδοσία ενός αριθμού αραβικών καθεστώτων», τόνισε το ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα σε ανακοίνωση.
«Το σχέδιο διευθέτησης (της σύγκρουσης) υπό τη συμφωνία αυτή συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους και αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος της επιστροφής και στην κλοπή από τον παλαιστινιακό λαό του δικαιώματος στη γη του... καθώς και να δημιουργήσει κοινωνική και δημογραφική ένταση και στάση που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του εχθρού και επεκτατικούς σκοπούς», αναφέρει το σιιτικό κίνημα.
Μήνυμα Αιγύπτου σε Ισραήλ και Αμπάς
Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εξετάσουν «προσεκτικά» και «ενδελεχώς» το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Αίγυπτος καλεί τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη και συνολική ειρήνη" και "η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Αμπάς: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται
Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σε μια πρώτη απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Ραμάλα, στο τέλος μιας συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμιστικής Χαμάς, στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσινγκτον.
Η στάση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε σήμερα τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.
Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση στο Truth Social
Το χρονικό της υπόθεσης κακοποίησης
Τι καταγγέλλει η οικογένειά της
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης
Eφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης
Θα δοκιμαστεί στην πράξη η αντοχή και η αυτονομία τους
Είχε διακοπεί η συμμετοχή της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2020
Ανάμεσα στους 4 που καταδικάστηκαν
Η ανάρτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά από άλλη αντίστοιχη εικόνα
Ο 20χρονος κατέρρευσε μπροστά στην κάμερα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από φίλους
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στο Ιράν ναυτικό αποκλεισμό
Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό
Συνεδρίαση απόψε στις 20:00, στο τραπέζι η εκεχειρία μετά από πέντε εβδομάδες πολέμου
Η υπόθεση προστίθεται στη μακρά λίστα cold cases που ξανανοίγουν χάρη στις νεότερες μεθόδους ανάλυσης
Καταγγελίες για αδράνεια και προτάσεις για ενίσχυση ασφάλειας - Στο στόχαστρο η κυβέρνηση
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για αποσταθεροποίηση και μιλά για «παράνομο πόλεμο»
Ο ποντίφικας έχει αναδειχθεί σε σφοδρό επικριτή του πολέμου στο Ιράν
Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 14χρονος της τελευταίας τάξη του γυμνασίου
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης
Διάσημοι στηρίζουν εφαρμογές προσευχής με το αζημίωτο και με συνδρομή εννοείται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.