Κοσμος

Βουλγαρία-Ρουμανία: Σε έξαρση η εποχική γρίπη - Κλειστά σχολεία

Σε κατάσταση συναγερμού οι υγειονομικές υπηρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
flu.jpg
© Pixabay

Λήψη έκτακτων μέτρων σε Ρουμανία και Βουλγαρία για την εποχική γρίπη: Κλείνουν σχολεία.

Επιδημία γρίπης έχει ξεσπάσει στη Βουλγαρία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης έχει τεθεί η Ρουμανία. Οι υγειονομικές αρχές των δύο κρατών βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κλειστά στη Ρουμανία και ορισμένες υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για λόγους διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας.

Στη Βουλγαρία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης ανέρχονται σε 227 ανά 10.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, επιδημία γρίπης «καλύπτει» το 1/3 της συνολικής επικράτειας της χώρας. Ο επικεφαλής επιθεωρητής υγείας, Ανγκελ Κούντσεφ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν απίθανο να κηρυχθεί κατάσταση επιδημίας γρίπης σε πανεθνικό επίπεδο. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας κρούσματα γρίπης να ήταν καταγεγραμμένα σε όλη τη χώρα.

«Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, βρέφη)» γνωστοποίησε ο κ. Κούντσεφ.

Κλειστά σχολεία στο Βουκουρέστι

Στη Ρουμανία, κλειστά είναι σχολεία στο Βουκουρέστι και το Σίμπιου εξαιτίας της γρίπης ή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο έχει αποστείλει σε όλες τις σχολικές επιθεωρήσεις και στα σχολεία έγγραφο με το οποίο ζητείται η τήρηση των μέτρων προφύλαξης των μαθητών και των μαθητριών, ιδίως όσων έχουν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, κυρίως λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Συνολικά 763 μαθητές χάνουν μαθήματα από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ωστόσο, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, προτεραιότητα είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Για τον λόγο αυτό, εάν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν τέτοια μέτρα και σε άλλες περιπτώσεις.

Κλιμάκια σχολικών επιθεωρητών διεξάγουν ελέγχους σε όλη τη χώρα και σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές πρόκειται να καταθέσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στα συναρμόδια υπουργεία για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ