Κοσμος

Κοροναϊός: Τι είναι ιοί και πώς εξαπλώνονται; (video)

Επιδημία, πανδημία, ενδημία: οι διαφορές τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιός
Ιός / © Pixabay

Εύλογη η ανησυχία του κόσμου για τον νέο κοροναϊό που εμφανίσθηκε προσφάτως στην Κίνα και εξαπλώνεται γιατί ο πολίτης του 21ου αιώνα είναι ένας πολίτης που συνέχεια ταξιδεύει και μετακινείται.

Αυξάνονται οι ανησυχίες για εξάπλωση του νέου κοροναϊού σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα θύματα του κοροναϊού περιορίζονται προς το παρόν στην Ασία, ωστόσο, ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία αλλά και στην Ιταλία.

Το BBC μίλησε με την καθηγήτρια δρ. Ρόζαλιντ Ίγκο, ειδική για λοιμώξεις και τροπικές ασθένειες, στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, για το τι είναι οι ιοί, πώς μεταδίδονται, αλλά και ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις λέξεις που συνήθως προκαλούν ανησυχία: επιδημία, ενδημία και πανδημία.

«Λοιπόν οι ιοί είναι ουσιαστικά συγκέντρωση πρωτεϊνών και γενετικού υλικού. Υπάρχουν πάρα πολλοί ιοί στον κόσμο και ο πιο κοινός είναι αυτός της εποχικής γρίπης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον ένα 10 με 20% του πληθυσμού προσβάλλεται από τον ιό της γρίπης κάθε χρόνο. Ο ιός μεταδίδεται και εξαπλώνεται με ένα απλό φτέρνισμα ή με τον βήχα. Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ματιών, του στόματος ή της μύτης, αν δηλαδή αγγίξεις με μολυσμένα χέρια τα σημεία αυτά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πλένεις συχνά τα χέρια σου. Υπάρχουν οι ιοί που μεταδίδονται από την άμεση επαφή με ένα άτομο, ένα φιλί ή μια αγκαλιά και υπάρχουν τέλος και οι ιοί που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, όπως ο ιός HIV.Ενδημία, Επιδημία, Πανδημία: Ποια η διαφορά;

Στην περίπτωση της ενδημίας η εμφάνιση μιας νόσου είναι παρούσα σε μια περιοχή για όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα η ανεμοβλογιά, η οποία συμβαίνει κάθε χρόνο στη Βρετανία. Η ιλαρά επίσης είναι μια ενδημική μόλυνση στην Αφρική κάθε χρόνο.

Στην επιδημία παρατηρείται μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων ενός ιού που στη συνέχεια ακολουθείται από μια κατακόρυφη μείωση. Στη Βρετανία κάθε χρόνο παρατηρείται μια επιδημία της γρίπης για παράδειγμα. Υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, φτάνει στο αποκορύφωμά της η έξαρση και μετά υποχωρεί.

Τέλος, η πανδημία είναι μια επιδημία που συμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας και μάλιστα την ίδια χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα γιατρό τα εμβόλια επιτρέπουν στο σώμα μας να δει πώς μοιάζει ένας ιός ή ένα βακτήριο πριν το «συναντήσουμε» μπροστά μας. Και όταν έρθουμε αντιμέτωποι με αυτόν ιό ή το βακτήριο ο οργανισμός είναι έτοιμος για μια τάχιστη και δυνατή αντίδραση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ