Κοσμος

Πέθανε ο κοντύτερος άνθρωπος του πλανήτη - Είχε ύψος 67,08 εκατοστά

Η απίστευτη ιστορία του Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ, που όταν γεννήθηκε, τον κρατούσαν στην παλάμη του ενός χεριού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
khagendra-thapa-magar.jpg
© EPA/NARENDRA SHRESTHA

Στα 27 του, απο πνευμονία, πέθανε ο πιο μικρόσωμος άνθρωπος του κόσμου.

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 27 ετών, άφησε ο πιο μικρόσωμος άνθρωπος του κόσμου που είχε την ικανότητα να βαδίζει. Ο Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ πέθανε σε νοσοκομείο του Νεπάλ. Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ είχε ύψος 67,08 εκατοστά. Ζούσε με τους γονείς του στην πόλη Ποκάρα (περίπου 200 χλμ. από την πρωτεύουσα Κατμαντού). Εδώ και καιρό αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να μπει αρκετές φορές στο νοσοκομείο. Στην τελευταία εισαγωγή παρουσίασε πρόβλημα η καρδιά του.

Το 2010, σε ηλικία 18 ετών, μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο κοντός εν ζωή άνθρωπος του κόσμου που διατηρούσε την ικανότητα να βαδίζει. Τότε, είχε φωτογραφηθεί κρατώντας ένα πιστοποιητικό λίγο μικρότερο σε μέγεθος από τον ίδιο. Πολύ σύντομα, όμως, τον «εκθρόνισε» ο συμπατριώτης του, ο Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι, που είχε ύψος 54,6 εκατοστά. Όταν ο Τσάντρα πέθανε, το 2015, ο Καγκέντρα πήρε πίσω τον «τίτλο» του, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ ήταν διάσημος σε όλο τον κόσμο - Είχε μπει και στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
Ο Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ ήταν διάσημος σε όλο τον κόσμο - Είχε μπει και στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες/© EPA

«Ήταν τόσο μικροσκοπικός όταν γεννήθηκε, που τον κρατούσαμε στην παλάμη του χεριού. Δυσκολευόμασταν πολύ να τον κάνουμε μπάνιο» αφηγήθηκε ο πατέρας του, ο Ρουπ Μπαχαντούρ.

New World's Shortest Man: Nepal teen breaks record on 18th birthday

Διάσημος για το ύψος του

Χάρη στη φήμη του, ο Καγκέντρα είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες και εμφανίστηκε στην τηλεόραση τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ.

«Η ζωή μπορεί να είναι πρόκληση όταν ζυγίζεις μόνο έξι κιλά και δεν μπορεί να βρεις τη θέση σου σε έναν κόσμο χτισμένο για ανθρώπους μέσου μεγέθους. Αλλά ο Καγκέντρα δεν άφησε σε καμία περίπτωση το μέγεθός του να τον εμποδίσει» είπε ο αρχισυντάκτης του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες, ο Κρεγκ Γκλεντάι.

O Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ ζύγιζε λίγο πάνω από 6 κιλά
O Καγκέντρα Θάπα Μάγκαρ ζύγιζε λίγο πάνω από 6 κιλά/© EPA/ NARENDRA SHRESTHA

Ο Καγκέντρα ήταν, επίσης, το κεντρικό πρόσωπο σε διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση του τουρισμού στο Νεπάλ. Συγκεκριμένα, τον παρουσίαζε ως τον πιο μικρόσωμο άνθρωπο, σε μια χώρα όπου βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ.

Με τον θάνατό του, ο «τίτλος» πηγαίνει τώρα σε έναν Κολομβιανό, τον Έντουαρντ «Νίνιο» Ερνάντες, που έχει ύψος 70,21 εκατοστά. Σημειώνεται ότι ο πιο κοντός άνθρωπος του κόσμου, που όμως δεν μπορεί να περπατά ή να στέκεται μόνος του χωρίς βοήθεια, είναι ο Φιλιππινέζος Τζουνρέι Μπαλαβίνγκ, με ύψος 59,93 εκατοστά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ