Κοσμος

Πανικός σε πτήση Αθήνα-Λονδίνο: Εξέπεμψε Mayday

Ένα περίεργο περιστατικό στο πιλοτήριο οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
British Airways
British Airways © EPA/ANDY RAIN

Τρόμος στον αέρα. Πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο εξέπεμψε Mayday.

Τίποτα δεν προμήνυε τη 2α Ιανουαρίου ότι κάτι θα πήγαινε στραβά στην πτήση BA633  της British Airways Αθήνα-Λονδίνο, όταν μόλις 4 ναυτικά μίλια από το αεροδρόμιο του Χίθροου, ο πρώτος κυβερνήτης του αεροσκάφους αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Ο λόγος ήταν ότι φέρεται να εισέπνευσε τοξικό αέριο από καπνούς στο πιλοτήριο. Αποτέλεσμα ήταν ο συγκυβερνήτης να σημάνει συναγερμό, να πέσουν μάσκες οξυγόνου και να εκπέμψει προς τον πύργο ελέγχου του Χίθροου «Mayday», ώστε να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση. Δυο λεπτά μετά το σήμα κινδύνου το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, χωρίς οι επιβάτες να καταλάβουν τίποτα και το αεροσκάφος καθηλώθηκε για 48 ώρες στο αεροδρόμιο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο πιλότος υποβλήθηκε σε εξετάσεις και στη συνέχεια μετέβη στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, που ανέδειξε το θέμα, αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που καταγράφεται σε πτήση της British Airways. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 300 περιστατικά με περίεργες οσμές στο πιλοτήριο αναφέρθηκαν το 2019, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες για 100 περιπτώσεις τοξικότητας του αέρα μέσα στα αεροπλάνα.

Εμπειρογνώμονες που μιλούν στη βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ως πιθανές αιτίες των οσμών στο πιλοτήριο ενδεχόμενη διαρροή λαδιού ή ράγισμα σε σφραγισμένα μέρη του αεροσκάφους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ