- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζάστιν Τριντό για συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: «Δεν αποκλείω τίποτα»
Προβληματισμός στις αρχές του Καναδά για το τι τελικά προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι προκάλεσε τη συντριβή του ουκρανικού Boeing στο Ιράν αφήνει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αρνήθηκε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο την Τετάρτη ερωτηθείς για τη συντριβή ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό, στη συντριπτική πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί.
Όταν ρωτήθηκε από τον Τύπο στην Οτάβα εάν αποκλείει κατηγορηματικά την πιθανότητα το Boeing 737 NG της εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA) να καταρρίφθηκε, ο Τριντό αποκρίθηκε «δεν μπορώ». «Είναι επικίνδυνο να κάνουμε υποθέσεις για τα πιθανά αίτια» του πολύνεκρου δυστυχήματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.
«Συνέβη κάτι πολύ ασυνήθιστο» στο αεροσκάφος μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, παρατήρησε από τη δική του μεριά ο υπουργός Μεταφορών του Καναδά Μαρκ Γκαρνό. «Κάτι ξαφνικό», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν θέλει να κάνει υποθέσεις για τα αίτια του δυστυχήματος.
Φως στα αίτια της συντριβής
Την έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του Boeing εντέλλονται να διενεργήσουν οι αρχές του Ιράν, βάσει της Σύμβασης του Σικάγου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.
Η Σύμβαση προβλέπει ακόμη ότι το κράτος που σχεδίασε και κατασκεύασε το αεροσκάφος (εν προκειμένω οι ΗΠΑ) και το κράτος που το εκμεταλλευόταν (η Ουκρανία) έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν το καθένα «διαπιστευμένο αντιπρόσωπο που θα συμμετάσχει στην έρευνα».
Η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) ανέφερε από τη μεριά της ότι δυνάμει της ίδιας σύμβασης και δοθέντος του «γεγονότος ότι έχασαν τη ζωή τους Καναδοί» όρισε έναν ειδικό, ο οποίος θα λάβει και θα μελετήσει τα στοιχεία για το δυστύχημα που θα δημοσιοποιήσουν οι ιρανικές αρχές. Ο Μαρκ Γκαρνό διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές αρχές ήδη αποδέχθηκαν την προσφορά της BST να τους προσφέρει συνδρομή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πρόσφερε, επίσης, τη βοήθεια του Καναδά στις ιρανικές αρχές για την καταφόρτωση και την αποκωδικοποίηση των δεδομένων των μαύρων κουτιών του Boeing, των συσκευών που καταγράφουν όλες τις παραμέτρους της πτήσης. Η Τεχεράνη έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θα αρνηθεί να τα στείλει στους Αμερικανούς. Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, με την κατάσταση μεταξύ τους να βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί και τον βομβαρδισμό αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.