Κοσμος

«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο»

Βέβαιος ο Τραμπ, ήσυχη η Μόσχα, θορυβημένο το Λονδίνο αλλά και το Βερολίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιρανές σε διαδήλωση κατά του κλεισίματος πυρηνικού σταθμού
Ιρανές σε διαδήλωση κατά του κλεισίματος πυρηνικού σταθμού / © EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ποικίλες οι αντιδράσεις σε Ουάσινγκτον, Μόσχα, Λονδίνο και Βερολίνο μετά την απόφαση της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς να τηρεί κανέναν περιορισμό.

«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Καμία ανησυχία από τη Μόσχα 

Η Μόσχα δεν διαβλέπει κάποιον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων μετά την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί περαιτέρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία αυτή και στους στόχους της.

«Η διαφύλαξη των συμφωνιών και η διασφάλιση της εφαρμογής τους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλους τους εταίρους", τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Σοϊγκού με τον Φιντάν συζήτησαν τις κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν για να περιοριστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγο Μοχαμάντ Μπαγερί, ο Σοϊγκού συζήτησε τα «πρακτικά βήματα» που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Θορυβημένο το Λονδίνο

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου είναι ανησυχητική και η Βρετανία συζητά με τους εταίρους της ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ ισχυρή» σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και άλλα θέματα και επανέλαβε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σχολιάζοντας ωστόσο τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα, είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το Ιράκ, είπε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να του επιβάλει κυρώσεις και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο διεθνής συνασπισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά του στην περιοχή.

Ανησυχία στο Βερολίνο

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιράν χθες Κυριακή ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) και θα εμπλουτίζει όσο ουράνιο χρειάζεται ίσως είναι το πρώτο βήμα για το τέλος της διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Οπωσδήποτε θα μιλήσουμε με το Ιράν ξανά. Αυτό που ανακοινώθηκε, πάντως, δεν είναι συνεπές προς τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Μάας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας θα συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται εντός της ημέρας.

Η κατάσταση «δεν έγινε ευκολότερη, κι αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό αυτής της συμφωνίας, κάτι που θα ήταν ανεπανόρθωτη απώλεια επομένως πρέπει να το ζυγίσουμε αυτό πολύ υπεύθυνα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ συνεχίζουν τη δουλειά τους στο Ιράν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) γνωστοποίησε σήμερα ότι θα ενημερώσει τα μέλη του, ως είθισται, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, μετά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε απάντηση για τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το Ιράν διαβεβαιώνει ότι η απόφασή αυτή είναι αναστρέψιμη, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του.

«Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ συνεχίζουν τις δραστηριότητες επαλήθευσης και παρακολούθησης» στο Ιράν, αναφέρει η ανακοίνωση. «Η ΙΑΕΑ θα ενημερώνει τα μέλη της για οποιαδήποτε εξέλιξη», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ