Κοσμος

«Διάδοχος» Σουλεϊμανί: Θα έχετε νεκρούς Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή

Ο νέος επικεφαλής της επίλεκτης «Δύναμης Κουντς» απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κασέμ Σουλεϊμανί
Κασέμ Σουλεϊμανί / © EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Οι ΗΠΑ δεν θα σταματούν να μετρούν νεκρούς Αμερικανούς στις ΗΠΑ, απείλησε ο «διάδοχος» του Κασέμ Σουλεϊμανί στην ηγεσία της Δύναμης Κουντς.

Οι ΗΠΑ θα μετρήσουν πολλούς νεκρούς Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο Ισμαήλ Καανί. Ο «διάδοχος» του Κασέμ Σουλεϊμανί εξαπέλυσε απειλές κατά της Ουάσινγκτον για τη δολοφονία του Νο2 στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών drones. Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, ο Ιρανός ταξίαρχος διορίστηκε από τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ νέος επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα έχει βαριές απώλειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν νεκρός, η Τεχεράνη ορκίστηκε εκδίκηση. Οι ΗΠΑ, πάντως, ξεκαθάρισαν ότι ο Ιρανός υποστράτηγος έπρεπε να εξοντωθεί, καθώς βρισκόταν πίσω από επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ανάψει το «πράσινο» φως για την αμερικανική επιχείρηση στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ιρανός διοικητής της «Δύναμης Κουντς» σχεδίαζε να δολοφονήσει πολλούς Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «έπρεπε να τον είχαμε βγάλει από τη μέση νωρίτερα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 3.000-3.500 στρατιώτες του αμερικανικού στρατού θα σταλούν άμεσα στη Μέση Ανατολή, με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας σε αμερικανικές βάσεις.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία Σουλεϊμανί

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Τεχεράνη θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να καταστήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι.


«Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια…το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι» τόνισε ο Ζαρίφ. Και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Ήταν μια εξαιρετική επικίνδυνη, ανόητη κλιμάκωση. Ήταν η πλέον αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ