Κοσμος

Πατέρας Γκρέτας: «Είναι χαρούμενη, αλλά ανησυχώ»

«Κακή ιδέα» ότι η κόρη του βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκρέτα και Σβάντε Τούνμπεργκ
Γκρέτα και Σβάντε Τούνμπεργκ / © EPA/HOLLY COVA / TEAM MALIZIA

Ο πατέρας της Γκρέτας Τούνμπεργκ, Σβάντε μιλά στο BBC για τη μάχη της κόρης του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τους παγκόσμιους ηγέτες και μοιράζεται τις ανησυχίες του.

Ο πατέρας της Γκρέτας Τούνμπεργκ πιστεύει ότι ήταν «κακή ιδέα» να βρεθεί η κόρη του στην «πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής».

Μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών να βλέπουν τη 16χρονη ως πηγή έμπνευσης για τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τα πιστεύω της για το περιβάλλον, αλλά ο πατέρας της Σβάντε Τούνμπεργκ φαίνεται να έχει πολλούς ενδοιασμούς. Μιλώντας στο BBC ο πατέρας της 16χρονης Σουηδέζας ξεκαθάρισε ότι ήταν αντίθετος με την ιδέα η κόρη του να χάνει ώρες από τις σχολικές της υποχρεώσεις για να βγαίνει στους δρόμους και να διαμαρτύρεται για το κλίμα.

Ωστόσο, ο Σβάντε Τούνμπεργκ υπογραμμίζει ότι η κόρη του έγινε ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος από την ημέρα που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ακτιβισμό. Τον απασχολεί, ωστόσο, το «μίσος» που βγάζουν κάποιοι άνθρωποι απέναντι στον αγώνα του παιδιού του.

Σύμφωνα με τον κ. Τούνμπεργκ η Γκρέτα πέρασε μια περίοδο «κατάθλιψης για τρία με τέσσερα χρόνια πριν ξεκινήσει τις απεργίες για το κλίμα». «Είχε σταματήσει το σχολείο, είχε σταματήσει να μας μιλάει. Ήταν ο απόλυτος εφιάλτης για ένα γονέα», είπε στο BBC ο Σβάντε Τούνμπεργκ. Για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη της Γκρέτας ο πατέρας της είπε ότι έβαλαν στην άκρη τις δουλειές τους και τις υποχρεώσεις τους και αφιέρωσαν όσο περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους κάνοντας πράγματα όλοι μαζί ως οικογένεια. Πρόσθεσε ότι αναζήτησαν επίσης τη βοήθεια γιατρών. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Γκρέτα διαγνώσθηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή που έχει ομοιότητες με τον αυτισμό, και βοηθά την κόρη του να προσεγγίζει πολύ διαφορετικά τον κόσμο από τον μέσο άνθρωπο.

Η Γκρέτα ανέλαβε τα Χριστούγεννα για λίγο χρέη αρχισυντάκτριας στο BBC και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Today» του Radio 4, το οποίο ταξίδεψε αεροπορικώς για αυτόν τον λόγο στη Σουηδία και επικρίθηκε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ