- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το χρονικό ενός τρελού πάρτυ
Ο Μίμης Χρυσομάλλης γιόρτασε στο Amsterdam την ημέρα της βασίλισσας
Την Παρασκευή που μας πέρασε το 'Αμστερνταμ φόρεσε τα καλά του, σε χρώμα πορτοκαλί, στα πλαίσια των εορτασμών για την ημέρα της βασίλισσας (γνωστή και ως Queens's Day ή "Koninginnedag" στα ολλανδικά), την μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Για όσους έχουν βρεθεί στην ολλανδική πρωτεύουσα την ημέρα αυτή, είναι σίγουρα γνωστό τι σημαίνει αυτό: Απέραντες λαοθάλασσες ντυμένες και στολισμένες στο εθνικό χρώμα ("oranjegekte", κάτι σαν πορτοκαλο-μανία), υπαίθριες αγορές όπου όποιος θέλει βγάζει στο σφυρί ό,τι θέλει ("vrijmarkt"), μποτιλιάρισμα στα κανάλια από τα γεμάτα με κόσμο party-boats, συνεχής μπυροποσία, πολύ μουσική, και πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλη την ημέρα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Οι ρίζες της μακράς αυτής παράδοσης βρίσκονται κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν με στόχο την σύσφιξη της εθνικής ενότητας καθιερώθηκε ο εορτασμός των γενεθλίων της τότε βασίλισσας Βιλελμίνας (1880-1962). Καθώς τα γενέθλια της Βιλελμίνας έπεφταν την τελευταία ημέρα του Αυγούστου συνέπιπταν σχεδόν πάντα με καλοκαιρία. Ως εκ τούτου, προσφέρονταν θαυμάσια για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων, πράγμα που κατέστησε την γιορτή πολύ δημοφιλή ανάμεσα στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Από το 1949, και ενώ στο θρόνο είχε ήδη ανέβει η βασίλισσα Γιουλιάνα (1909-2004), η ημερομηνία των εορτασμών μεταφέρθηκε αναλόγως στα γενέθλια της τελευταίας, ήτει 30 Απριλίου. Παράλληλα, η δημοτικότητα της γιορτής και το πλήθος των εκδηλώσεων εξακολούθησαν να αυξάνονται - αν και όχι ακριβώς καλοκαίρι, 30 Απρίλη σημαίνει κατά κανόνα καλό καιρό ακόμα και για την Ολλανδία. Όλο και περισσότερος κόσμος, λοιπόν, άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει άδεια από τη δουλειά του ώστε να μπορεί να πάρει μέρος στο πανηγύρι. Ως αποτέλεσμα, η Queens's Day καθιερώθηκε και επίσημα ως εθνική αργία, σαν ημέρα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης ("saamhorigheid").
Οι βασίλισσες όμως συνέχισαν να αλλάζουν και έτσι, όταν το 1980 η Βεατρίκη (γεν. 1938) διαδέχτηκε την μητέρα της Γιουλιάνα, βρέθηκε μπροστά στο αναπόφευκτο δίλημμα: Θα έπρεπε να αλλάξει και πάλι την ημερομηνία των εορτασμών ώστε να συμπίπτει με τα δικά της γενέθλια ή όχι; Η βασίλισσα αποφάσισε τελικά να κρατήσει την υπάρχουσα ημερομηνία (30 Απρίλη) σαν φόρος τιμής στην μητέρα της. Καθώς βέβαια τα γενέθλια της Βεατρίκης πέφτουν μέσα στην βαρυχειμωνιά (31 Ιανουαρίου), ο πρακτικός λόγος πίσω από την απόφασή της ήταν προφανώς οι καλύτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν γύρω στα τέλη Απρίλη και που ευνοούν τις υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις.
Λόγοι εθνικής, γενεθλιακής, εορταστικής, αλλά και μετερεωλογικής φύσης βρίσκονται λοιπόν πίσω από την καθιέρωση του χρόνου και τρόπου εορτασμού της Queens's Day. Τίποτε άλλωστε δεν είναι τυχαίο εδώ, στην χώρα της ατζέντας και του συνεχούς προγραμματισμού. Αν πάλι με ρωτήσετε τι στο καλό την θέλουν οι Ολλανδοί τη βασίλισσα και όλο της το σόι στην αυγή του 21ου αιώνα θα σας γελάσω. Νοσταλγία, αναμνήσεις από περασμένα μεγαλεία, εθνικά σύμβολα; Και μιλώντας για σύμβολα, ας κλείσουμε υπενθυμίζοντας ότι η Εργατική Πρωτομαγιά, μια μέρα ακριβώς μετά από την Queens's Day, δεν αποτελεί επίσημη αργία στην Ολλανδία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Περίπου 50.000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν πρόωρα στη χώρα εξαιτίας της
Η Φόξυ Μπράουν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον 24 φορές νικητή των Grammy
Ο χωρισμός λίγο πριν προταθεί για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.