Κοσμος

Τεράστια κύματα πνίγουν την Ισπανία

Ένας νεκρός από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60316-120493.jpg

Ισχυρές καταιγίδες και κύματα ύψους έως και 10 μέτρων χτυπούν εδώ και τέσσερις ημέρες τη βόρεια ακτογραμμή της Ισπανίας προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι αρχές κήρυξαν πολλές επαρχίες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, γεγονός που ανάγκασε μάλιστα τις υπηρεσίες διάσωσης να διακόψουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 15χρονου που παρασύρθηκε την Κυριακή από τα κύματα στην περιοχή του Φοθ, στη Γαλικία. Σοβαρές ζημιές έχουν προκαλέσει τα κύματα και στην γειτονική επαρχία των Αστουρίων, αλλά και στη Χώρα των Βάσκων, με τις δημοτικές αρχές να υπολογίζουν το κόστος τους στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές στις Αστούριες ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν «τα κονδύλια έκτακτης βοήθειας για να επισκευάσουν τις ζημιές».

Τα κύματα έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο τμήμα του τοίχου που προστατεύει την πρόσβαση στην παραλία Σαν Λορένθο στο Χιχόν. Όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας της Ισπανίας, οι σφοδρές καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ άνεμοι με ταχύτητες μεγαλύτερες των 130 χιλιομέτρων την ώρα αναμένεται να χτυπήσουν τις ακτές της Γαλικίας. Το ύψος των κυμάτων θα ξεπεράσει τα επτά μέτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ