Κοσμος

Τουσκ για Brexit: Από τα πιο εντυπωσιακά λάθη στην ιστορία της ΕΕ

Πιο επίπονο και από το Grexit δήλωσε αποκλειστικά στον Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τουσκ
Ντόναλντ Τουσκ/©EPA/BOGDAN CRISTEL

Πρώτη συνέντευξη του Ντόναλντ Τουσκ μετά την επίσημη αποχώρησή του από το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος εποχής για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και στιγμή απολογισμού αποκλειστικά στον βρετανικό Guardian. Ο Πολωνός, λοιπόν, αποκάλεσε το Brexit ένα «από τα πιο εντυπωσιακά λάθη» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο λάθος συνοδεύτηκε από μια εκστρατεία «με μια άνευ προηγουμένου ετοιμότητα να πει ψέματα».

Στην πρώτη συνέντευξη μετά την επίσημη αποχώρηση από το ευρωπαϊκό του θώκο ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε το Brexit την «πιο επίπονη και θλιβερή εμπειρία του» σε μια ταραχώδη περίοδο που σηματοδοτήθηκε από μια άλλη παραλίγο έξοδο: αυτής της Ελλάδας και του περιβόητου Grexit. Ο Πολωνός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις έντονες αντιπαραθέσεις για το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης που είναι το προσφυγικό, ενώ ανάμεσα στα αρνητικά της θητείας του ήταν και η εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Επίσης άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, γιατί έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «κλινικά νεκρό» το ΝΑΤΟ και να αρνηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ