Κοσμος

Από τους Ταλιμπάν στην ελευθερία - «Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα»

Ο επί τρία χρόνια όμηρος Τίμοθι Γουίκς μιλά για τη «βασανιστική» αιχμαλωσία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τίμοθι Γουίκς
Ο ελεύθερος πια από τους Ταλιμπάν, Τίμοθι Γουίκς / © EPA/JEREMY PIPER

Ο αιχμάλωτος για τρία χρόνια από τους Ταλιμπάν, Τίμοθι Γουίκς, μιλά για πρώτη φορά για τη «μακρά και βασανιστική» ομηρία του.

Ο Αυστραλός ακαδημαϊκός, ο οποίος ελευθερώθηκε μετά από τρία χρόνια ομηρίας στα χέρια των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μιλά για πρώτη φορά για τη «μακρά και βασανιστική» εμπειρία της ζωής του.

Ο Τίμοθι Γουίκς υποστήριξε ότι είναι βέβαιος πως οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν τουλάχιστον έξι φορές να σώσουν αυτόν και τον αμερικανό αιχμάλωτο Κέβιν Κινγκ. Ο Αμερικανός είναι κι αυτός σήμερα ελεύθερος.

Ο κ. Γουίκς δήλωσε ότι δεν μισεί τους Ταλιμπάν και μάλιστα διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους δεσμοφύλακές του ήταν «καλοί άνθρωποι». «Με αγκάλιασαν όταν αφέθηκα ελεύθερος», είπε ο Αυστραλός και πρόσθεσε, «ποτέ δεν έχασα την ελπίδα. Ήξερα ότι στο τέλος θα με αφήσουν ελεύθερο».

Freed Taliban hostage Timothy Weeks speaks out after years in captivity

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC ο Τίμοθι Γουίκς και ο επίσης ακαδημαϊκός Κέβιν Κινγκ αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με τις αφγανικές αρχές που προχώρησαν στην απελευθέρωσης τριών στελεχών των Ταλιμπάν. Μια συμφωνία που ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση και το σημείο εκκίνησης ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

Οι Γουίκς και Κινγκ έπεσαν θύματα απαγωγής έξω από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ πριν από τρία χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ