- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δολοφονία Γκαλιζία: Το νέο έτος ο πρωθυπουργός της Μάλτας αποχωρεί
Θεωρείται ύποπτος για παρέμβαση στην έρευνα για τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου
Μάλτα-δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία: Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ύποπτος για παρέμβαση στην έρευνα για τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές στους κόλπους του κινήματός του, του Εργατικού Κόμματος.
Ο Μουσκάτ θα ανακοινώσει προσεχώς ότι «θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 18 Ιανουαρίου», ανέφεραν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι «θα παραιτηθεί επισήμως όταν θα επιλεγεί ο νέος αρχηγός».
Στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Μάλτας, ο πρωθυπουργός είναι συστηματικά ο ηγέτης του κόμματος που κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές.
Οι πηγές δεν ανέφεραν πότε ή πώς - ίσως κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τη χώρα - ο Μουσκάτ θα κάνει μια επίσημη ανακοίνωση για τις προθέσεις του. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του πέραν της 18ης Ιανουαρίου.
Η πίεση αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον ηγέτη της κυβέρνησης των Εργατικών προκειμένου να παραιτηθεί αμέσως από τα καθήκοντά του.
Η οικογένεια της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου και μπλόγκερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, η αντιπολίτευση (Εθνικιστικό Κόμμα) και κινήματα της κοινωνίας των πολιτών τον κατηγόρησαν για παρέμβαση στην έρευνα προστατεύοντας το δεξί του χέρι και διευθυντή του γραφείου του Κιθ Σέμπρι.
Επιχειρηματίας κατηγορείται για συνενοχή
Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Μάλτα, ο Γιόργκεν Φένες, κατηγορήθηκε σήμερα από δικαστήριο της Βαλέτας για συνενοχή στη δολοφονία με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, της δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.
Η έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία, δημοσιογράφου που διεξήγαγε έρευνα και εξέθετε τη διαφθορά, προκάλεσε πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.
Ο Φενέχ δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για την κατηγορία της συνενοχής σε φόνο και για άλλες κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση, όπως για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία και συνωμοσία για να προκληθεί η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο Μουσκάτ αναμένεται να προβεί σε δήλωση για να αναγγείλει την παραίτησή του πολύ σύντομα. Δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.
Ο 38χρονος Φένες οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου με ένοπλη αστυνομική συνοδεία δύο και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου στις 16 Οκτωβρίου 2017.
Ο Φένες δήλωσε ότι η «αλήθεια θα αποκαλυφθεί», όταν μίλησε στους δημοσιογράφους χθες, Παρασκευή.
Αμέσως μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Φένες, η οικογένεια της Καρουάνα Γκαλιζία εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε: «Αναμένουμε τώρα από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, και από το κοινοβούλιο, με άμεση ισχύ, να επιτρέψει την ελεύθερη και πλήρη έρευνα για τον ρόλο αυτού και του Κιθ Σέμπρι, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, στη δολοφονία της Δάφνη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.