- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ο Τραμπ υπέγραψε νόμους υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας
Ο Τραμπ επικύρωσε δύο νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.
Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».
Το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα, με πλειοψηφίες σε αμφότερα τα σώματά του που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωσε η κινεζική διπλωματία.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ήδη προ ημερών τον αμερικανό πρεσβευτή Τέρι Μπράνσταντ για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία. Για το Πεκίνο, τα δύο νομοσχέδια αποτελούν ανάμιξη της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά της Κίνας, παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές, και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν - μεταξύ διαφόρων άλλων μέτρων - την επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ· την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας στο σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας· και ακόμη, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αξιολογεί κάθε χρόνο και θα ενημερώνει το Κογκρέσο για το εάν κρίνει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιο που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον.
Η επικύρωση των δύο νομοσχεδίων αναγγέλλεται την περαιτέρω κλιμάκωση της οργής της κινεζικής ηγεσίας, σε μια πολύ λεπτή στιγμή των διμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του οδυνηρού και για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εμπορικού πολέμου. Οι τιμωρητικοί δασμοί που επιβάλλουν η μια πλευρά στην άλλη παραμένουν σε ισχύ.
Η κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας παραμένει έκρυθμη τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες, αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας που θεωρείται πως δεν έχει προηγούμενο από την παράδοσή της υπό όρους στην Κίνα από την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Βρετανία το 1997.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και η καταδίκη σε 15 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.