Κοσμος

Πέθανε η κατάσκοπος που έσωσε Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ

Η απόπειρα δολοφονίας των τριών ηγετών από τους Ναζί και ο κομβικός ρόλος της Γκοάρ Βαρτανιάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rousvelt-churchill.jpg
© Pixabay

Πέθανε η Γκοάρ Βαρτανιάν, η Σοβιετική κατάσκοπος που γλίτωσε από τον θάνατο τους Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ

Η σοβιετική κατάσκοπος Γκοάρ Βαρτανιάν, η οποία μαζί με τον σύζυγό της είχε αποτρέψει απόπειρα των Ναζί να δολοφονήσουν τον Στάλιν, τον Τσώρτσιλ και τον Ρούζβελτ, απεβίωσε στη Μόσχα σε ηλικία 93 ετών, ανακοινώθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η Γκοάρ Βαρτανιάν πέθανε το βράδυ της Δευτέρας. Θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, τον διάσημο σήμερα μυστικό πράκτορα Γκεβόρκ Βαρτανιάν, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 2012, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεργκέι Ιβανόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), εκ των κληρονόμων της σοβιετικής KGB. Η τελετή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο κοιμητήριο του Τρογεκούροβο, κοντά στη Μόσχα.

Ποια ήταν η Γκοάρ Βαρτανιάν

Κατάσκοπος όπως και ο σύζυγός της, η Γκοάρ Βαρτανιάν τον βοήθησε να αποτρέψει τη ναζιστική επιχείρηση «Μεγάλο Άλμα» που είχε στόχο την ταυτόχρονη δολοφονία των τριών ηγετών των Συμμάχων, του Σοβιετικού Ιωσήφ Στάλιν, του Βρετανού Ουίνστον Τσώρτσιλ και του Αμερικανού Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Τεχεράνης το 1943. Τιμημένος με τον τίτλο του ήρωα της ΕΣΣΔ, ο Γκεβόρκ Βαρτανιάν δεν σταματούσε να λέει ότι στη σύζυγό του «ανήκαν τουλάχιστον δύο από τις πέντε ακτίνες του άστρου του ως ήρωα», σύμφωνα με τη SVR.

Η Γκοάρ γεννήθηκε το 1926 στη σοβιετική Αρμενία και μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Ιράν τη δεκαετία του '30. Ήδη, από τα 16 της εντάχθηκε σε μια αντιφασιστική ομάδα και εργάσθηκε στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της για να αποκαλύπτει Γερμανούς πράκτορες.

Σύμφωνα με την SVR, η «Ανίτα» και ο «Χένρι», δύο από τα ψευδώνυμά τους, είχαν συμμετάσχει σε μια δουλειά που διεξήχθη «σε ακραίες συνθήκες και σε πολλές χώρες». Πρόκειται κυρίως για τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία ή ακόμη την Κίνα, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.

Έπαινοι από Πούτιν

Τον Ιούνιο 2017, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι και ο ίδιος πρώην πράκτορας της σοβιετικής KGB, επισκέφθηκε την έδρα της SVR και επαίνεσε τη δουλειά των πρακτόρων, μεταξύ των οποίων και του ζεύγους Βαρτανιάν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον πρώην μυστικό πράκτορα των Σοβιετικών Μιχαήλ Λιουμπίμοφ, «η συγκεκριμένη δουλειά των Βαρτανιάν δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ, προκειμένου να μην αποφευχθούν πολιτικά σκάνδαλα στις χώρες στις οποίες έδρασε το ζευγάρι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ