Κοσμος

Η βία κατά των γυναικών είναι δίπλα και μέσα μας

Ένα βίντεο που σοκάρει

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mila_den_eisai_moni_-_youtube.jpg

Ένα βίντεο και σχόλιο του Βαγγέλη Περρή για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, στη Δομινικανή Δημοκρατία, χρέη Προέδρου εκτελεί ο Τρουχίγιο. Η εξουσία αποτελεί το πάθος του. Και τα νεαρά κορίτσια. Τα βιάζει θεωρώντας ότι του ανήκουν. Όταν ο κλήρος πέφτει στη Μινέρβα Μιραμπάλ, εκείνη αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Τον χαστουκίζει, τον σπρώχνει, τον ρεζιλεύει. Στη συνέχεια σχηματίζει με τις δύο αδερφές της τις «Πεταλούδες», μία ομάδα που θέλει να προστατέψει τις γυναίκες από τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος.

Η κατάληξη είναι η αναμενόμενη. Ο στρατός του δικτάτορα τις βασανίζει, τις ξυλοκοπά, τις στραγγαλίζει. Είναι 25 Νοεμβρίου του 1965.

Έκτοτε η ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που ζουν σε συνθήκες βίας λόγω του φύλου τους. Μπορεί να μην έχουν απέναντί τους δικτάτορες τύπου Τρουχίγιο, αλλά οι βασανιστές βρίσκονται παντού. Για παράδειγμα 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινώς από τους συντρόφους τους, εκατομμύρια εξευτελίζονται με κάθε τρόπο, για κάθε λόγο.
Το βίντεο του Μάρκου Τράκκα  θα μπορούσε να είναι σε όλες τις γλώσσες, σε όλες τις διαλέκτους. Δυστυχώς είναι και δίπλα μας.

Μίλα, δεν είσαι μόνη
 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.