Κοσμος

Γερμανία: Άρχισε το συνέδριο των Πρασίνων

Αύριο αναμένεται να επανεκλεγεί και η σημερινή ηγεσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prasinoi.jpg
Γερμανία - Συνέδριο Πρασίνων © EPA/DAVID HECKER

Ξεκίνησε απόψε στο Μπίλεφελντ το τακτικό συνέδριο των Πρασίνων, στο πλαίσιο του οποίου αύριο αναμένεται να επανεκλεγεί και η σημερινή ηγεσία.

Με κεντρικά θέματα το κλίμα, την οικονομία και την κατοικία και βασικό στόχο την καθιέρωση του κόμματος ως πολιτικής δύναμης με ευρεία και όχι μονοθεματική ατζέντα, ξεκίνησε νωρίτερα απόψε στο Μπίλεφελντ το τακτικό συνέδριο των Πρασίνων, στο πλαίσιο του οποίου αύριο αναμένεται να επανεκλεγεί και η σημερινή ηγεσία. 

«Θέλουμε να αγγίξουμε το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσαν οι συμπρόεδροι του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ, οι οποίοι συμπληρώνουν περίπου δύο χρόνια στην ηγεσία των Πρασίνων, στην διάρκεια των οποίων, τόσο δημοσκοπικά όσο και εκλογικά - στις ευρωεκλογές και στις τοπικές αναμετρήσεις - η δύναμη του κόμματος έχει εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι παραμένουν δεύτερο κόμμα με ποσοστά κοντά στο 22%, πίσω από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία βρίσκεται στο 25% και με το SPD στο 15%, μπροστά από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συγκεντρώνει 14%, ενώ ακολουθούν η Αριστερά με 9% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%. Με βάση μάλιστα με κάποιες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι θα μπορούσαν ενδεχομένως και να ηγηθούν μιας κυβέρνησης Πρασίνων - Σοσιαλδημοκρατών - Αριστεράς.

Η ραγδαία ενίσχυση της επιρροής τους μεταφράζεται το τελευταίο διάστημα και σε αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών, τα οποία από 75.000 το 2017 έφθασαν σήμερα τα 94.000.  

Η ίδια η ηγεσία του κόμματος παραδέχεται ότι η μεγάλη πρόκληση για τους Πράσινους είναι η διεύρυνση της ατζέντας τους και η εμπέδωσή τους στην συνείδηση των Γερμανών, ως δύναμης που διαθέτει πειστικές και ρεαλιστικές προτάσεις, όχι μόνο για το κλίμα και το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία, τα δημοσιονομικά και την κοινωνική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, τα θέματα στέγης, ενοικίου και συνθηκών διαβίωσης, έχουν τεθεί στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης στο συνέδριο που άρχισε απόψε τις εργασίες του.

Ένα ακόμη βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει το συνέδριο, όσο και αν η ηγεσία των Πρασίνων δεν επιθυμεί να το συζητά, αφορά το εάν το κόμμα θα πάει στις επόμενες εκλογές με ένα ηγετικό δίδυμο, όπως συνηθίζει, ή εάν θα ορίσει υποψήφιο καγκελάριο, όπως έκαναν μέχρι τώρα μονάχα η Χριστιανική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι η επιτυχία του κόμματος επιβάλλει την συζήτηση, αλλά οι Χάμπεκ και Μπέρμποκ θεωρούν ότι αυτή θα μπορούσε μόνο να ζημιώσει την προσπάθεια των Πρασίνων, ιδίως μετά την «προσγείωσή» τους στις πρόσφατες εκλογές της Θουριγγίας, όπου έλαβαν μόλις 5,2% των ψήφων, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας εξακολουθούν να δυσκολεύονται.

Ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης - Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, επιμένει πάντως να δηλώνει δημοσίως ότι ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος καγκελάριος, καθώς διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα αλλά και κυβερνητική εμπειρία ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Σλέσβιγκ-Χολστάιν.  

 «Δεν κάνουμε τώρα αυτή την συζήτηση», δήλωσε ο διευθυντής του κόμματος Μίχαελ Κέλνερ λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, προσπαθώντας να αποτρέψει ενδεχόμενη εσωτερική αντιπαράθεση, αλλά και την εικόνα ενός κόμματος που ασχολείται περισσότερο με τα αξιώματα των στελεχών του παρά με τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ