Κοσμος

Κρεμλίνο: Ο Έβο Μοράλες δεν ζήτησε άσυλο

Ανησυχία στη Ρωσία για τελευταία γεγονότα στη Βολιβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έβο Μοράλες
Έβο Μοράλες / © EPA/Martin Alipaz

Κρεμλίνο: Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες δεν ζήτησε άσυλο στη Ρωσία.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση στην Βολιβία θα διευθετηθεί χωρίς έξωθεν επεμβάσεις.

«Οποιεσδήποτε επαφές (του Κρεμλίνου) δεν υπήρξαν, ούτε με τον κύριο Μοράλες ούτε με εκπροσώπους του» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «όσον αφορά το άσυλο, κανείς δεν ζήτησε άσυλο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η κατάσταση στη Βολιβία δεν θα επηρεάσει την επικείμενη στις 13-14 Νοεμβρίου επίσκεψη του Πούτιν στην σύνοδο κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία. «Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ήδη συμφωνηθέν πρόγραμμα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει στην διευθέτηση της κατάστασης στην Βολιβία σε νόμιμα πλαίσια και χωρίς παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την κατάσταση στη Βολιβία, αναφέρει ότι η Ρωσία ανησυχεί βαθύτατα για το ότι τα γεγονότα στην Βολιβία εξελίχθησαν «με βάση τη συνταγή ενός κρατικού πραξικοπήματος» παρότι η κυβέρνηση της χώρας επιχείρησε να βρει εποικοδομητικές λύσεις στη βάση του διαλόγου. «Φυσικά, πρόκειται για μια απολύτως πάγια αντίδραση της ρωσικής πλευράς» δήλωσε Πεσκόφ.

Η Μόσχα έχει εμπορικά ενδιαφέροντα στη Βολιβία, όπου η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας χτίζει ένα πυρηνικό κέντρο. Ο Μοράλες είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιούνιο όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο βολιβιανό φυσικό αέριο και στο λίθιο ως τομείς εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ