Κοσμος

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για 24ο Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ

Οι διαδηλωτές καλούν σε γενική απεργία τη Δευτέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hongkong.png
Χονγκ Κονγκ © EPA/JEROME FAVRE

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και αυτό το διήμερο στο Χονγκ Κονγκ, για 24ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και αυτό το διήμερο στο Χονγκ Κονγκ, για 24ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται αύριο σε εμπορικά κέντρα σε όλη τη μητρόπολη υπό κινεζική κυριαρχία.

Οι διαδηλωτές καλούν σε γενική απεργία τη Δευτέρα και ζητούν οι πολίτες να αποκλείσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Σαββατοκύριακο ξεκινά με πορεία σήμερα για την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μια συγκέντρωση για «στήριξη των μαρτύρων».

Η αστυνομία έδωσε άδεια να γίνει συγκέντρωση στο πάρκο Ταμάρ, σε μια από τις σπάνιες φορές τις τελευταίες εβδομάδες που ενέκρινε κινητοποίηση.

Οι ολονυκτίες με κεριά που πραγματοποιήθηκαν χθες στη μνήμη του φοιτητή ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έπεσε από ύψος, εκτραχύνθηκαν γρήγορα σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Η αστυνομία έριξε μια βολή στον αέρα - πραγματική σφαίρα - προειδοποιητικά μπροστά σε «μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών που έφερε οπλισμό», και πέταξε τούβλα στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να απομακρύνουν οδοφράγματα από τους δρόμους στην περιοχή Καουλούν χθες βράδυ, ανέφερε ανακοίνωση των δυνάμεων της τάξης. «Απειλήθηκε σοβαρά η ζωή των αστυνομικών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη νωρίς σήμερα.

Ο θάνατος του 22χρονου φοιτητή σε νοσοκομείο χθες είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει την οργή απέναντι στους αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για χρήση δυσανάλογης βίας ενώ το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ