Κοσμος

Ερντογάν: Το μόνο που θέλουν είναι να σταματήσουμε τις έρευνες

Νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον πρόεδρο της Τουρκίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μόνο που ενδιαφέρει την Ευρώπη είναι να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Ερντογάν.

Μόνο για το πώς θα εμποδίσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενδιαφέρεται η Ευρώπη. Αυτό υποστηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας νέα σφοδρή επίθεση κατά των Βρυξελλών. Όπως είπε, η Ευρώπη δεν στήριξε τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία, και έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα συριακά εδάφη αν πρώτα δεν αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής του από την Ουγγαρία, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Καμία χώρα της ΕΕ δεν τάχθηκε με το μέρος μας κατά την επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης". Δεν υπάρχει η παραμικρή θετική δήλωση υπέρ μας. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για το "πώς θα εμποδίσουμε την Τουρκία στις έρευνές της για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο". Όπου υπάρχει πετρέλαιο, εκεί ενδιαφέρονται».

Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε τέτοια έγνοια. Όλη η έγνοια μας είναι αυτήν τη στιγμή η Συρία, η ενότητα, η ολότητα και η εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας. Γι' αυτό και όλες οι προσπάθειες που κάναμε ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ευχή μας είναι το συντομότερο να έχουμε αποτέλεσμα».

Τι ρόλο παίζει το ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι θα θέσει «αυτά τα ζητήματα πολύ καθαρά» στις 3 και 4 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Μόνο όταν γίνεται πόλεμος ενεργοποιείται το ΝΑΤΟ; Το άρθρο 5 ενεργοποιείται όταν γίνεται πόλεμος; Το άρθρο 5 δεν ενεργοποιείται όταν γίνεται αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Αυτό ρώτησα στον Στόλτενμπεργκ (σ.σ. τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας). Μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ δεν έκανε το παραμικρό βήμα» τόνισε.

«Πολλές χώρες γνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο, αλλά μερικές είναι ενοχλημένες επειδή χάλασαν τα παιχνίδια τους» ανέφερε επίσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Ουγγαρίας.

Τι θα συζητηθεί στο τετ α τετ με τον Τραμπ

Για την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα είναι ωφέλιμο να συζητήσουν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πολλά ζητήματα.

«Ασφαλώς θα θέσουμε στο τραπέζι το θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και την επιστροφή των προσφύγων στα δικά τους εδάφη. Θα συζητήσουμε τόσο το θέμα των S-400, των F-35 καθώς και το θέμα του εμπορικού όγκου των 100 δισ. δολαρίων. Θα συζητήσουμε και τον αγώνα κατά της FETO (γκιουλενιστές) και το θέμα της τράπεζας Χαλκμπανκ» εξήγησε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη  ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της Συρίας οι τρομοκράτες όπως είχαμε συμφωνήσει με τον (αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ) Πενς και τον (υπουργό Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη.

«Κάποιες εξελίξεις οι οποίες δεν ταιριάζουν στην στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ μάς ενοχλούν σοβαρά. Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για να ξεπεραστούν αυτά. Ειδικότερα, υπάρχει μια προσπάθεια να μας εκφοβίσουν με το νομοσχέδιο για τους Αρμένιους και τις απειλές για κυρώσεις. Το αισθάνθηκα και κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Τραμπ ότι και εκείνος το αντιλαμβάνεται αυτό» είπε.

Αποκάλυψε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τού είπε πως θα ερευνήσει το θέμα με τους συνεργάτες του.

Τι θα κάνει με τη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμη ότι «η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" οπωσδήποτε θα συνεχιστεί». Και πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτήν τη δουλειά αν δεν αποχωρήσει από την περιοχή και ο τελευταίος τρομοκράτης. Αυτή είναι η μια διάσταση του θέματος. Η δεύτερη είναι ότι αν οι άλλες χώρες δεν αποχωρήσουν από την περιοχή, δεν θα αποχωρήσουμε ούτε και εμείς. Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας, ομόνοιας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Δεν θέλουμε ποτέ τον διαμελισμό της. Εάν και οι άλλες χώρες θέλουν αυτό πρέπει να το αποδείξουν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως καμία από αυτές τις χώρες, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν έχουν σύνορα με τη Συρία. Η Τουρκία, όμως, έχει σύνορα 911 χλμ. με τη Συρία.

«Μόνο το Ιράκ έχει λίγο σύνορα» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι με βάση τη συμφωνία των Αδάνων, εφόσον δεν καθαρίζει η τρομοκρατία από την περιοχή, ο ρόλος της Τουρκίας εκεί θα συνεχιστεί.