Κοσμος

Δεν σταματά να απειλεί ο Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πόρτες

Ζητά την οικονομική στήριξη των Βρυξελλών, διαφορετικά θα στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/Tumay Berkin

Απειλών συνέχεια από Ερντογάν ότι «θα ανοίξει τις πόρτες» για τους πρόσφυγες, αν οι Βρυξέλλες δεν στηρίξουν τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ξανά την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι αν η Ευρώπη δεν στηρίξει οικονομικά την Άγκυρα, τότε θα ανοίξει τις πόρτες για τους Σύρους πρόσφυγες να πάνε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως είπε, η χώρα του δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος.

«Με ή χωρίς στήριξη, θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενούς μας, όμως μέχρι ενός σημείου (…) Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν λειτουργεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, όπου και θα εγκατασταθούν έως και 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που αυτήν τη στιγμή παραμένουν σε τουρκικό έδαφος. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη αυτή οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ