Κοσμος

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Το νέο θετικό παράδειγμα της Ευρώπης

Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθαρίζει ότι η χώρα θεωρείται πλέον ανταγωνιστική από τις διεθνείς αγορές, γι' αυτό και δανείζεται φθηνά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλάους Ρέγκλινγκ
Κλάους Ρέγκλινγκ/©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μια αξιόπιστη πολιτική, την οποία αναγνωρίζουν οι αγορές, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μόνο καλά λόγια για την Ελλάδα είχε να πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υποστήριξε ότι η μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική». Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε σε ερώτηση για το «αν οι επενδυτές γίνονται πολύ ριψοκίνδυνοι ξανά», καθώς η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο μόνο 1,17% για τα 10ετή ομόλογα.

«Όχι, αυτό είναι μάλλον ένδειξη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πάει ξανά με το ρεύμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές» ξεκαθάρισε. Και σημείωσε ότι το χαμηλό επασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών ομολόγων -το επιτόκιο των οποίων είναι 156 μονάδες βάσης (1,56 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερο από των γερμανικών- «αντανακλά το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστική από τις αγορές».

Ελλάδα, το νέο θετικό παράδειγμα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα χώρας του Νότου της Ευρωζώνης.

Σε σχόλιο των δημοσιογράφων ότι οι διαφορές απόψεων μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όσον αφορά τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθούν, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι έχει διαφορετική άποψη. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία έχει σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καλή ανάπτυξη και χαμηλότερη ανεργία από ό,τι πριν από την κρίση.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι (η Πορτογαλία) το μόνο θετικό παράδειγμα από τον Νότο. Κοιτάξτε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα βλέπουμε ανάπτυξη ξανά. Επί τρία χρόνια, βλέπουμε επίσης πλεόνασμα στον συνολικό προϋπολογισμό της. Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης στα τέλη του 2013. Ο λαός καταψήφισε μάλιστα μία λαϊκιστική κυβέρνηση και εξέλεξε μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Εξετάσαμε το Grexit

Απαντώντας στην ερώτηση αν ένας μηχανισμός κρατικής πτώχευσης σε συνδυασμό με την απειλή εξόδου της χρεοκοπημένης χώρας από την Ευρωζώνη, θα αποτελούσε μία εναλλακτική λύση για τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, μία έξοδος από το ευρώ συζητήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Είχαμε εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ, που είχε ήδη συρρικνωθεί κατά το 1/4, θα μειωνόταν κατά ακόμη ένα τέταρτο. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί έναν στόχο για εμάς».

Και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, αυτό θα άλλαζε τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης. Κάθε φορά που μία χώρα θα αντιμετώπιζε προβλήματα, θα είχαμε μία μαζική αύξηση της κερδοσκοπίας».

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βιώσιμο, επειδή η Ελλάδα επωφελείται από τη μεγάλη ελάφρυνσή του.

«Χορηγήσαμε στην Ελλάδα πολύ φθηνά δάνεια για 50 χρόνια. Στο τέλος της ημέρας, η ελάφρυνση έχει για την Ελλάδα ένα αποτέλεσμα σαν αυτό μίας μείωσης του χρέους. Η προσέγγιση αυτή, όμως, επιτρέπεται εντός της Νομισματικής Ένωσης και δεν προκαλεί κανένα κόστος στα άλλα κράτη - μέλη» ξεκαθάρισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ