Κοσμος

Η κ. Μελπομένη ξαναβρίσκεται με τα αδέλφια που έσωσε από τους Ναζί

Μια συγκινητική επανένωση στην Ιερουσαλήμ μετά από επτά δεκαετίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολοκαύτωμα
Δακρυσμένη η κ. Μελπομένη αγκαλιάζει τη Σάρα και τον Γιόσι

Για πρώτη φορά μια Ελληνίδα, 92 ετών σήμερα, επανενώνεται με τα δύο αδέλφια της εβραϊκής οικογένειας Μορντεχάι που η ίδια έσωσε από τους Ναζί.

Για πρώτη φορά μια Ελληνίδα, 92 ετών σήμερα, επανενώνεται με τα δύο αδέλφια της εβραϊκής οικογένειας Μορντεχάι που η ίδια βοήθησε να σωθούν από τα χέρια των ναζιστών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δημοσίευμα του BBC παρουσιάζει την κυρία Μελπομένη Ντίνα, η οποία ως έφηβη είχε κρύψει έξι μέλη της οικογένειας Μορντεχάι στο σπίτι της και τα βοήθησε να δραπετεύσουν από την Ελλάδα χωρίς να πέσουν στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων.

Μια συνάντηση μετά από επτά ολόκληρες δεκαετίες σε κλίμα συγκίνησης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.  

Επανενώσεις αυτού του είδους έχουν ξαναγίνει στο εν λόγω μουσείο, αλλά τώρα πια με το πέρασμα των ετών συναντήσεις σαν τη σημερινή μεταξύ της κ. Μελπομένης και των αδελφών Μορντεχάι ενδέχεται να είναι μία από τις τελευταίες.

Τα αδέλφια που επέζησαν από τη φρίκη του πολέμου είναι η Σάρα Γιανάι και ο Γιόσι Μορ. Στο μουσείο τους συνόδευσαν τα 20 παιδιά και εγγόνια τους.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω αυτό το συναίσθημα», είπε η Σάρα Γιανάι στους δημοσιογράφους. «Μας είχε κρύψει στο σπίτι της. Έσωσε όλη την οικογένειά μου. Έξι μέλη ήμασταν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ