Κοσμος

Η Αβάνα στηλιτεύει τις πολιτικές των ΗΠΑ

Για ακόμη βαρύτερες κυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kouva.jpg
© EPA

Ραούλ Κάστρο και Νικολάς Μαδούρο στηλιτεύουν τις πολιτικές των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ξεκαθάρισαν χθες Κυριακή ότι οι νέες, ακόμη βαρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ το μόνο που κάνουν είναι ότι ενισχύουν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι και να υποστηρίξουν την κοινωνική αλλαγή στην περιοχή. Οι τρεις ηγέτες συμμετείχαν στο κλείσιμο μιας συνόδου αλληλεγγύης στην Αβάνα χθες, μιας εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.300 ακτιβιστές, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η τριήμερη σύνοδος συγκλήθηκε για να εξεταστούν τρόποι να υπερνικηθεί αυτή που οι οργανωτές της περιέγραψαν ως ιμπεριαλιστική επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των προοδευτικών και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και κινημάτων. Υπό το λάβαρο του αγώνα εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και της υπεράσπισης της δημοκρατίας, η εκδήλωση αυτή έγινε την ώρα που η κοινωνική ένταση συνεχίζεται στη Χιλή, όπου κυβερνά ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, ενώ συνεχίζεται επίσης το κύμα διαδηλώσεων στη Βολιβία, όπου η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα, τις οποίες κέρδισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες. Διαδηλώσεις γίνονται επίσης στη Βραζιλία, εναντίον της συνεχιζόμενης φυλάκισης του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ενώ η κεντροαριστερά ανέκτησε την εξουσία στην Αργεντινή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιβάλλει ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις εναντίον των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Οι Μαδούρο και Ντίας-Κανέλ έκλεισαν τη σύνοδο με ομιλίες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση με τις οποίες απέκρουσαν τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον πως βρίσκονται πίσω από την αναταραχή σε άλλες χώρες, ή ότι καθοδηγούν άλλες κυβερνήσεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Η παρουσία του Μαδούρο έμοιαζε σχεδιασμένη για να στείλει το μήνυμα ότι η Αβάνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον στρατηγικό σύμμαχό της, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άλλων δυτικών και λατινοαμερικάνικων χωρών να πείσουν την κυβέρνηση του Ντίας-Κανέλ να αλλάξει στάση.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ