Κοσμος

Γερμανικός Τύπος: Αισιόδοξοι οι Έλληνες, καθώς η οικονομία ανακάμπτει

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται με συνέπεια για να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση» γράφει η FAZ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνταγμα
Σύνταγμα/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Αισθητά καλύτερο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

Ολοένα και καλύτερα εξελίσσονται τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. «Η Ελλάδα στο κατώφλι ανοδικής τροχιάς» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), όπου γίνεται εκτενής αναφορά στη βελτίωση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα.

«Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα, οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι. Έπειτα από πολυετή ύφεση η νέα, φιλικά διακείμενη προς την οικονομία κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται με συνέπεια ώστε να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Γι’ αυτό και η Ελλάδα παρουσιάζει ένα αισθητά καλύτερο οικονομικό κλίμα» τονίζεται.

Στο ίδιο δημοσίευμα για την ελληνική οικονομία επισημαίνεται πως «[…] μια σειρά ειδήσεων από τον χώρο της οικονομίας στηρίζουν τις ελπίδες για ανοδική τροχιά. Ο νέος πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να αναπληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα μέρος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών και που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν το 25%».

«Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Μαγγίνας κάνει λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων: "Η Ελλάδα επωφελείται από τις μεγάλες μακροοικονομικές διορθώσεις των περασμένων ετών, από τη δυναμική βελτίωση του οικονομικού κλίματος που επέφερε η εκλογή μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και από την νέα επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ που θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Handelsblatt: Η πρόωρη αποπληρωμή στέλνει σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της DW, στην ελληνική οικονομία αναφέρεται και δημοσίευμα της Handelsblatt. «Την ημέρα του "όχι", οι Ελληνες περίμεναν φέτος ένα "ναι"» επισημαίνεται στο κείμενο. Η γερμανική εφημερίδα δίνει επίσης έμφαση στο «πράσινο φως» που έδωσε ο ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ.

«[…] Με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα εξοικονομεί επιτοκιακά κόστη περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο είναι όμως το μήνυμα προς τις χρηματαγορές: Με την εξόφληση η Ελλάδα δρομολογεί μια στροφή στο ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά από την απαρχή της κρίσης αναμένεται να υπάρξει φέτος οργανική μείωση (καθαρή και όχι τεχνικής φύσης μείωση) του ποσοστού του κρατικού χρέους» τονίζεται.

Η Handelsblatt, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να διανύσει μεγάλη απόσταση, στον δρόμο της εξόδου από τα χρέη. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν, το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόλις το 2050 κάτω από το φράγμα του 100%.

«Οι Έλληνες θα επωμίζονται για πολύ καιρό ακόμη την επιστροφή των δανείων συνολικού ύψους 289 δις ευρώ που έλαβε η Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018. Η εξόφληση έχει ορίζοντα μισού αιώνα. Οι τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν το 2070» καταλήγει το δημοσίευμα για την ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ