Κοσμος

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Κασόγκι - Στο απυρόβλητο οι «Σαούντ»

Η αδιαφορία Τραμπ για το ατιμώρητο έγκλημα μπροστά στο «business as usual» με τους Σαουδάραβες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζαμάλ Κασόγκι
Τζαμάλ Κασόγκι / © Chris McGrath/Getty Images/Ideal Images

Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και η Σαουδική Αραβία αφήνει πίσω τη διεθνή κατακραυγή και ετοιμάζεται για το «Νταβός της Ερήμου».

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που Σαουδάραβες πράκτορες έκοψαν το νήμα της ζωής του δημοσιογράφου και αγωνιστή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, Τζαμάλ Κασόγκι, με τον πιο φρικαλέο και βάναυσο τρόπο μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου. Έναν χρόνο μετά το ατιμώρητο έγκλημα η διακυβέρνηση Τραμπ είναι πιο πρόθυμη από ποτέ να αποκαταστήσει τη φήμη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν και ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, θα παραστούν σε ένα «πλούσιο» επενδυτικό συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει στόχο να προβάλει τον πρίγκιπα διάδοχο ως τον μεγάλο μεταρρυθμιστή του οίκου των Σαούντ.

Μάλιστα στο συνέδριο έχει δοθεί η ονομασία το «Νταβός της Ερήμου» (29-31 Οκτωβρίου). Θα συμμετάσχουν δεκάδες στελέχη, επιχειρηματίες, επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση. Όλοι δηλαδή όσοι πήραν αποστάσεις από το ποιος ευθύνεται και πρέπει να πληρώσει για τη δολοφονία που διαπράχθηκε πριν από έναν χρόνο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Πέρυσι, δημοσίευμα της Washington Post αποκάλυψε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA) είναι πεπεισμένη ότι η διαταγή για την εκτέλεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου δόθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ.

Ωστόσο, η διακυβέρνηση Τραμπ και τα στελέχη της Wall Street στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: η Σαουδική Αραβία άνοιξε… για δουλειές. Η διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία Κασόγκι αλλά και η προβολή της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει πια υποχωρήσει, έχει πια ξεχαστεί.

21755812.jpg
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος Σαουδικής Αραβίας / © EPA/ALEXEY NIKOLSKY


Εξάλλου, όπως σημειώνει δημοσίευμα στον Guardian οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ουδέποτε σταμάτησαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες με τη Σαουδική Αραβία, απλά τήρησαν ένα πιο χαμηλό προφίλ.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας αρκέστηκε σε μια μόνο ανέξοδη δήλωση για να αποκαταστήσει την εικόνα του: «Συνέβη επί δικής μου διακυβέρνησης. Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη, επειδή εγώ είμαι επικεφαλής». Ως εγκέφαλος της δολοφονίας εμφανιζόταν ο στενότατος συνεργάτης του πρίγκιπα, ο Σαούντ αλ Κατάνι.

21698944.jpg
Η σύντροφος του Τζαμάλ Κασόγκι. Τον περίμενε σπίτι, αλλά δεν γύρισε ποτέ / © EPA/TOLGA BOZOGLU

Ο 41χρονος Αλ Κατάνι θεωρούνταν ο έμπιστος του διαδόχου, ο εκτελεστικός βραχίονας των επιθυμιών του. Ήταν επικεφαλής επικοινωνίας της βασιλικής αυλής, που σήμαινε μεταξύ άλλων και αρχηγός ενός ιντερνετικού στρατού, ο οποίος συγκροτήθηκε με δική του πρωτοβουλία ώστε να υπερασπίζεται την εικόνα του βασιλείου και να επιτίθεται στους εχθρούς του στον κυβερνοχώρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι από τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας που δεν υποκρίνεται. Ειδικά στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον απασχολούν οι μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πέρυσι τον Οκτώβριο τον ρώτησαν αν θα ακυρώσει την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που στελέχη του βασιλείου βρεθούν εμπλεκόμενα στη δολοφονία Κασόγκι.

21688769.jpg
Ντόναλντ Τραμπ και ο πρίγκιπας των Σαούντ / © EPA/MICHAEL REYNOLDS


Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν θα μας αρέσει καθόλου. Αλλά αν θα σταματούσαμε την εισροή 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτή τη χώρα; Αυτό δεν θα το δεχόμουν ποτέ». 

The Crown Prince of Saudi Arabia (full film) | FRONTLINE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ