Κοσμος

Αγωνία στο Βιετνάμ για τους αγνοούμενους στη «νταλίκα του θανάτου»

Τι ανακοίνωσε η πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο για την ταυτότητα των θυμάτων - Η βιετναμική αστυνομία πήρε DNA από συγγενείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το φορτηγό παγίδα θανάτου για 39 ψυχές
Το φορτηγό παγίδα θανάτου για 39 ψυχές / © EPA/VICKIE FLORES

Μεγάλη η αγωνία για πολλές οικογένειες στο Βιετνάμ, οι οποίες περιμένουν να μάθουν εάν συγγενικά τους πρόσωπα είναι ανάμεσα στα 39 θύματα εντός του φορτηγού-ψυγείου στο Έσεξ της Βρετανίας.

Μεγάλη η αγωνία για πολλές οικογένειες στο Βιετνάμ, οι οποίες περιμένουν να μάθουν εάν συγγενικά και αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ανάμεσα στα 39 θύματα που βρέθηκαν νεκρά στο κοντέινερ ενός φορτηγού-ψυγείου στο Έσεξ της Βρετανίας.

Η πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας των 39 ανθρώπων, που πέθαναν μέσα στο κοντέινερ.

Σε μια ανακοίνωση, η πρεσβεία αναφέρει ότι ο Βιετναμέζος πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας και παραμένει σε επικοινωνία με την αστυνομία, καθώς εργάζεται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. «Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσεξ, η ταυτότητα και εθνικότητα των θυμάτων τελούν υπό έρευνα» υπογραμμίζεται. «Η πρεσβεία του Βιετνάμ και οι αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των θυμάτων».

Νωρίτερα, ο αρχιεπιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ είχε πει ότι κυρίως άνθρωποι βιετναμέζικής καταγωγής είχαν έρθει σε επαφή με τους αστυνομικούς για να ρωτήσουν συγγενείς και φίλους, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλείσουν την ύπαρξη και ατόμων άλλων εθνικοτήτων ανάμεσα στους νεκρούς, ενώ ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν αν βιετναμέζοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στις 23 Οκτωβρίου κοντά στο Λονδίνο.

Στις εκκλησίες στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται λειτουργίες για τους αγνοούμενους, ανάμεσά τους είναι και μια γυναίκα ηλικίας 19 ετών.

Η αστυνομία στο Βιετνάμ πήρε σήμερα δείγματα τριχών και αίματος για να έχει το DNA συγγενών ανθρώπων που εκφράζονται φόβοι ότι είναι μεταξύ των 39.  Οι πατέρες των Τζόζεφ Νγκουγιέν Ντινχ Λουόνγκ και Φαμ Θι Τρα Μάι, που οι οικογένειές τους πιστεύουν ότι έχασαν τη ζωή τους στο κοντέινερ του φορτηγού, δήλωσαν ότι τους επισκέφθηκαν χωριστά αστυνομικοί για να πάρουν δείγματα.

«Αστυνομικοί από το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας ήρθαν για να πάρουν δείγματα DNA, από τα μαλλιά μας και το αίμα μας», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Νγκουγιέν Ντινχ Τζία στο Καν Λοκ της επαρχίας Χα Τινχ στο βορειοκεντρικό Βιετνάμ. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Στο μεταξύ η έρευνα των αστυνομικών αρχών συνεχίζεται, ενώ τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ο 25χρονος Μορίς Ρόμπινσον. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία 31 ανδρών και οκτώ γυναικών, ενώ επίσης κατηγορείται για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ξέπλυμα χρήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ