- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Άγκυρα προειδοποιεί το Βερολίνο: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο
Αύριο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στην Τουρκία
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην ανακοίνωση της επίσκεψης του γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, αύριο στην 'Αγκυρα.
«Είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία, αλλά όχι με υψωμένο το δάχτυλο». Με αυτή τη φράση απάντησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανακοίνωση της επίσκεψης του γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, αύριο στην 'Αγκυρα.
Νωρίτερα ο κ. Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Τουρκία, παραθέτοντας τρεις όρους που σκοπεύει να θέσει στον συνομιλητή του: «Η εκεχειρία πρέπει να διαρκέσει και ο άμαχος πληθυσμός να προστατευθεί. Στην αντιμετώπιση των προσφύγων η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να στηρίξει την πολιτική διαδικασία, αντί να την τορπιλίζει», σημείωνε ο γερμανός υπουργός.
Περίπου τρεις ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από την 'Αγκυρα, με ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου επίσης στο Twitter: «Αγαπητέ Χάικο Μάας, χαίρομαι για την επίσκεψή σου στην Τουρκία. Μας είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Αλλά όχι με υψωμένο δάχτυλο. Όποιος κάνει τον δάσκαλο στην Τουρκία, πρέπει να υπολογίζει και σε ανάλογη απάντηση», έγραψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν ενόψει της αυριανής συνάντησης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ο κ. Μάας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ ίσων. Κανείς δεν θα στέκεται ψηλότερα από τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που κατηγορεί την Γερμανία, καθώς ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να επιλέγει την πλευρά των τρομοκρατών».
Ο κ. Μάας από την πλευρά του, σε εμφάνισή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF επανέλαβε ότι η «τουρκική εισβολή» στην βόρεια Συρία «δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο» και για αυτό, όπως τόνισε, «υπάρχουν σαφείς συνέπειες, ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει».
Πριν από λίγες ημέρες φραστική επίθεση εναντίον του Χάικο Μάας είχε εξαπολύσει και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών «πολιτικό ερασιτέχνη», λόγω της απόφασης του Βερολίνου να «παγώσει» τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Αν καταλάβαινες το παραμικρό από πολιτική, δεν θα το έλεγες αυτό», είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολιτικό «ο οποίος δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση του»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Η στάση Τραμπ και το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Προκάλεσε αναστάτωση με την απόφασή του να πάει στο γήπεδο των Νιου Γιορκ Νικς
Συγκλονίζει στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η επίθεση σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή στη Ζαπορίζια
Nεκροί οι δυο κυβερνήτες
Το ζήτημα αγγίζει ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα
Σύμβολο των κινητοποιήσεων έχουν γίνει τα φλαμίνγκο που ζουν στον υγροβιότοπο
Xρεώνουν, όπως είναι λογικό, χιλιάδες δολάρια την ώρα
Νέο σοκ στη Γαλλία μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό της σορού της 11χρονης
Η εστία της έντασης αφορά κυρίως τις σφαγές της Βολυνίας την περίοδο 1943-1945.
Τσουνάμι σε Ινδονησία και Ιαπωνία - Ζημιές σε παραθαλάσσιους οικισμούς
Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν μιλήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό χώρο
Μια ματιά στη συζήτηση για την κυοφορούμενη τουρκική νομοθεσία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.