Κοσμος

Χαστούκι μετά τη μικρή νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον

Χάνει το χρονοδιάγραμμα και αναστέλλει το νομοσχέδιο για το Brexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον σε μία ακόμη ήττα / © EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Νέα μεγάλη ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον. Καταψηφίστηκε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Brexit.

Η πιο γρήγορη ανατροπή και αλλαγή συναισθημάτων συνέβη απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Οι βουλευτές επιφύλαξαν το απόλυτο «σκωτσέζικο ντους». Το νομοσχέδιο επί της Συμφωνίας Αποχώρησης πέρασε το στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης, με 329 ναι και 299 όχι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία για το Brexit λαμβάνει υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όμως, αυτή η «νίκη» του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αποδειχθεί άνευ σημασίας.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνησης. Συνολικά 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα «αναστείλει προσωρινά» το νομοσχέδιο επί της Συμφωνίας Αποχώρησης μέχρι να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις προθέσεις της. Εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί τάχθηκαν υπέρ μιας νέας «καθυστέρησης» και υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας. «Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα. Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Συντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων, Τζέικομπ Ρις-Μογκ μόλις ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα της ηγεσίας του Τζόνσον. Είπε στους βουλευτές ότι θα γίνει μια συζήτηση επί τους θέματος του Brexit κατά τη διάρκεια της Ομιλίας της Βασίλισσας την Τετάρτη και την Πέμπτη και ότι το σώμα θα κάνει ένα διάλειμμα την Παρασκευή. 

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αλλά και διαρροές από τη Ντάουνινγκ Στριτ,  προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ζητήσει τη διενέργεια εκλογών πριν από τα Χριστούγεννα. 

MPs debate Boris Johnson's Brexit bill – watch live

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ